СЛИВЕН

Кметът Стефан Радев и общественици участваха с младежи в дебат за влиянието на гражданските организации

Дебат, посветен на Световния ден на бъдещето, се състоя на 2 декември в зала „Сливен“. Домакин на събитието бе Клубът по дебати „Туида“. Дискусията бе симулация по модела на пренията в британския парламент, а темата – „Правителството вярва, че влиянието на местните граждански организации ще нараства“.  Целта бе да се поощрят уменията на младите за свободно и аргументирано изразяване с факти. Затова в подкрепа бяха поканени възрастни с професионален и житейски опит в различни сфери на обществения живот.

Кметът Стефан Радев се включи в един от четирите отбора на дебата заедно с гимназиста Тодор Драгиев /12 клас/. Участваха още ръководителят на фондация „Стария бряст“ Стефан Стефанов“ и Ванина Георгиева /12 клас/, общественикът Детелина Симеонова и Максим Нейчев /5 клас/, общинският съветник и адвокат Владимир Стефанов и Ния Лазарова /7 клас/.  Бяха изразени различни гледни точки за обхвата на гражданските инициативи, възможностите на интернет за популяризирането им, доверието към неправителствените организации, доброволчеството, финансирането на гражданските организации. Стефан Радев оспори изразените опасения за ролята на гражданските инициативи.  „Влиянието на гражданските организации ще нараства. От една страна, има интерес на хората да се влючват в обществения живот. А от друга, има среда – интернет, в която посланията да пристигат по – бързо и да обхващат повече хора“, заяви Стефан Радев.

Модератор на симулацията бе ветеранът в дебатите – студентката Даниела Стоева. Наставниците Анна Николова и Анелия Иванова следиха за спазването на регламента. Всички участници получиха грамоти за участието в обмена на мнения, насърчил критичното мислене.

Дебатът бе част от форума на Гражданската инициатива „Ти си Сливен“, организиран с подкрепата на Общината. Форумът е насочен към идеите за устойчиво развитие на човека и възможността добрите практики да намерят приложение в нашия град и община, заяви координаторът на „Ти си Сливен“ инж. Анастас Кънев. В Деня на бъдещето научни експерти, представители на бизнеса и неправителствения сектор ще участват в различни дискусии.  В 15 часа започнаха презентации за българското участие в изследванията на Антарктида, за чистотата на водата, отговорностите към българската гора, за умното управление на отпадъците и други чувствителни в глобален и регионален аспект теми. Форумът продължава.

Facebook Comments