СЛИВЕН

Кметът Стефан Радев посети митрополит Йоаникий

Албум със снимки и информация за църквите в община Сливен, история на сливенската текстилна индустрия и книга за бившия кмет на столицата – сливналията инж. Иван Иванов, подари кметът Стефан Радев на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Това стана по време на посещение на сливенския градоначалник при владиката.  На 2 март Негово Високопреосвещенство навърши 84 години.

Пред кмета Радев Сливенският митрополит сподели, че откакто живее вече петдесет години в Сливен, го е приел и обикнал като роден град. Той разказа и интересни случки от живота си, за добротата, за силата на вярата и любовта към другите, които трябва да бъдат в основата на човешкото съществуване и дела. Владиката поздрави кмета за свършеното до момента за града и посочи, че хората са тленни, но техните дела остават и пишат историята. Двамата разговаряха и по актуални за страната теми и за скорошните опустошителни земетресения в Турция и Сирия, които отнеха живота на хиляди.

Кметът благодари на Йоаникий за приема и отделеното време. Той му пожела крепко здраве и сили да продължи да изпълнява мисията си на духовен водач на Сливенска епархия. На 23 март 1980 г., владиката е избран за Сливенски митрополит. За такъв е канонически утвърден на 13 април същата година.

Facebook Comments