България

Кои са кандидатите за лидер на БСП?

Сегашният председател Корнелия Нинова, заместникът й Кирил Добрев и депутатите Красимир Янков и Валери Жаблиянов са кандидати за лидер на БСП в прекия избор на 12 септември. Петият кандидат е социалистът Георги Тодоров от Бургас. Това заяви председателят на Централната комисия по провеждане на избора Емил Войнов на пресконференция в централата на БСП.

На партийните конференции за лидер са номинирани общо 55-ма социалисти. Най-много номинации има сегашният председател Корнелия Нинова – 285, а втори е основният и опонент за поста Кирил Добрев – 144. Красимир Янков има 55 номинации, а Валери Жаблянов – 34.

Предизборната кампания в БСП започва на 13 август, а прекият избор е на 12 септември. През този период Нинова ще бъде в отпуск, а временен лидер ще бъде кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, който е зам.-председател на БСП и се смята за близък до Кирил Добрев.

За да има избран лидер на първи тур, той трябва да събере поне половината действителни гласове. Ако това не стане, ще има втори тур на 19 септември.

Днес бе обявено, че предварителните избирателни списъци трябва да бъдат готови на 17 август, но точният брой на имащите право на глас ще бъде известен на 10 септември, тъй като трябва да бъдат заличени починалите и напусналите.

Към момента е известно единствено, че към края на миналата година членската маса на социалистическата партия и била малко над 83 хиляди души.

Facebook Comments