СЛИВЕН

Маринчо Христов: Не бива да се допуска в снега и студа да останат хора без подслон и топла храна

Към 8:00 часа, на 27 ноември, затворен за движение остава Републиканския път III-662 „Твърдица-Елена“, заради закъсали два тира. Движение само за леки автомобили се въвежда за Републикански път II-48 в отсечката „Петолъчката-Котел“. Непочистен остава още участъкът „Чуката-Ичера-Градец“ от Републикански път III – 488 „Сливен-Ичера-Градец. Закъсал ТИР има и по пътя „Котел-Омуртаг“, който е част от второстепенната Републиканска пътна мрежа.

Населените места без ток до този момент са общо 32- 23 в Община Сливен и 9 на територията на Община Котел. Общо 3 села са останали без вода.

“Всички институции бяха мобилизирани работиха и продължават да работят във връзка с усложнената зимна обстановка в страната, но е необходимо време, за да могат аварийните екипи да реагират навсякъде. Работата на екипите по отстраняване на повредите в електропреносната система е силно затруднена, а на места невъзможна заради паднали дървета и труден достъп породени от интензивните валежи и силните пориви на вятъра“, коментира областният управител на Сливен Маринчо Христов.

През вчерашния ден бе проведена онлайн среща на всички областни управители с министър-председателят акад. Николай Денков след извънредното съвещание в Министерския съвет. В него участваха министрите на вътрешните работи, на енергетиката, на отбраната и на регионалното развитие и благоустройството – Калин Стоянов, Румен Радев, Тодор Тагарев и Андрей Цеков, главният секретар на МВР – главен комисар Живко Коцев, началникът на отбраната – адмирал Емил Ефтимов, ръководителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Агенция „Пътна инфраструктура“ – главен комисар Александър Джартов и инж. Ясен Тодоров.

Още от петък беше създадена организация с координационния щаб, за да се провери и потвърди готовността за работа на екипите в Област Сливен и страната. Благодаря на всички институции, които работиха на терен през нощта и вчера, работата продължава и днес за да може да се отстранят нанесените поражения и да се върнем към нормален ритъм на живот.

И днес продължават да се разчистват пътищата в областта. Мобилизирани са всички аварийни екипи и всички социални служби. Не бива да се допуска в снега и студа да останат хора без подслон и топла храна.

Държавните горски предприятия от системата на Министерство на земеделието и храните също се включват в почистването на снега и падналите дървета и клони.

В община Котел днес е неучебен ден заради усложнената зимна обстановка. „Моят призив е към всички директори на училища, и Регионално управление от утре учебния процес да бъде възстановен“, заяви Христов. 

Няма данни за опасност от преливане на язовирите в страната, но те остават под постоянно наблюдение заради очакваното снеготопене в следващите дни.

Facebook Comments