БЪЛГАРИЯ

Мария Габриел е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер

Българският еврокомисар Мария Габриел е кандидат за премиер, номиниран от ГЕРБ-СДС. Това обяви Бойко Борисов от трибуната на Народното събрание.  

“Нейните ресори в ЕК са иновациите, научните изследвания, културата и младежта. Това са теми, по които всички имаме доста написано в програмите си. Ще изпълняваме конституционните срокове, тъй като като действащ еврокомисар има юридически процедури, по които трябва да мине. Затова нашите контактни групи ще се свържат с вас и тя ще осъществява срещите и ще поема своите отговорности като кандидат за премиер”, каза още Борисов пред депутатите. 

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. От 2014 г. е член на Европейския парламент, 2014 г.: Председател в ЕП — Разширяване и политика за Средиземноморието; 2014 г.: Ръководител на българската делегация в Европейската народна партия (ЕНП) и заместник-председател на групата на ЕНП.

2014 г.: Ръководител на мисията за последващи действия на ЕС във връзка с изборния процес в Демократична република Конго

2012 г.: Заместник-председател на „ЕНП — жени“

2011 г.: Ръководител на мисията на ЕС за наблюдение на изборите в Демократична република Конго

2009 – 2014 г.: Член на Европейския парламент

2008 – 2009 г.: Парламентарен секретар на членовете на ЕП от политическа партия ГЕРБ в групата на ЕНП

2004 – 2008 г.: Асистент изследовател в Института по политически науки, Бордо, Франция

Образование

2002 – 2003 г.: Магистър по „Сравнителна политика и международни отношения“, Докторска академия по политически науки, Бордо, Франция

1997 – 2001 г.: Бакалавър по българска и френска филология, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, България

Владее френски, английски и руски език.

Facebook Comments