ИЗБОРИТЕ НА ФОКУС

“Маркет Линкс”: ГЕРБ с убедителна преднина пред ПП-ДБ

Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание спрямо броя им в предишния парламент. Тя ще има 80 народни представители, спрямо 69 в 49-ото Народно събрание.

При ДПС се очаква ръст – от 36 на 41 мандата. Така двете политически сили могат да съберат общо 121 гласа за мнозинство в Народното събрание. При ПП-ДБ има спад – от 64 народни представители до 55 в бъдещия парламент.

Това показват резултатите от национално проучване на “Маркет Линкс”. Изследването е поръчано от БТВ и е проведено сред 1007 лица над 18 г. в страната в периода 27 април – 09 май 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, ползвайки се с подкрепата на 26% от избирателите. ПП-ДБ е втора – със 17,7%. Трети са ДПС – с малко над 13% подкрепа. След тях са “Възраждане” с няколко стотни разлика, а БСП е на пето място – с 8%.

От “Маркет линкс” очакват парламент с пет политически сили, защото според проучването “Има такъв народ” няма да премине бариерата от 4%.

Новосъздадената коалиция “Солидарна България” на Мая Манолова и Ваня Григорова ще получи под 2%, защото са влезли късно в предизборната битка.

Според проучването ГЕРБ-СДС отново ще има шестима евродепутати. ПП-ДБ ще вкарат четирима, “Възраждане” – трима, ДПС – двама, толкова ще има и БСП.

Facebook Comments