ИЗБОРИТЕ НА ФОКУС

“Медиана”: ГЕРБ е първа политическа сила, “Възраждане” са втори

Близо една четвърт от традиционно гласуващите избиратели все още не са решили окончателно за кого ще дадат своя вот. Това са около 600 хиляди гласоподаватели, които може коренно да променят картината. Това сочат резултатите от проведеното социологическо проучване на агенция “Медиана”.

Данните от изследването отразяват моментната картина на обществено-политическите нагласи в страната три седмици преди изборите.

Към момента ГЕРБ е на първа позиция, запазвайки сериозна дистанция пред всички останали партии. „Възраждане” вече са втори. Eрозията в доверието към ПП-ДБ продължава да расте и те вече са на четвърта позиция след ДПС, чийто електорат изглежда силно мобилизиран.

Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат БСП и ИТН, сочат още данните от проучването. Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента. Това са „Синя България”, „Левицата” и „Солидарна България”. 

Изследването на “Медиана” показва подчертан скептицизъм и недоверие към основата на демокрацията – изборите. Доминира усещането, че изборите са „залъгалка” за избирателите, а това кой и как ще управлява се решава от други сили вън от изборния процес. Това предопределя както търсенето на алтернативни политически формации, така и ниска избирателна активност.

Избирателите са хванати в своеобразен психологически капан. Все повече от тях са убедени, че от изборите нищо не зависи и не гласуват. В резултат, гласуват само твърдите агитки (и купените избиратели), с което потвърждават вече направения извод – „от изборите нищо не зависи”. На тези избори можем да очакваме отново ниска изборна активност, като пред урните ще застанат между 2.5 – 2.7 млн. избиратели.

Достига се до обезценяване на самите избори, до превръщането им своеобразна битка на запалянковци (а не дебат как да живеем и накъде вървим). Така европейските избори се оценяват като много важни едва от 35% от избирателите, а парламентарните от едва 52%. Целенасочено или не, обществото е накарано да забрави, че изборите в крайна сметка са много важна битка, преди всичко, за пари – за парите от нашите данъци, за това кой и как ги разпределя и как ги харчи, какво ще получим, как ще живеем.  

Facebook Comments