РЕГИОНИ

Младежи от Котел със съвет към гостите на балканската община: Туризъм в планината и ухаеща питка в торбата

Технологичният напредък, увеличаването на броя на хората, които ползват коли и преминаването от работа с упражняване на физически труд, към работа в офис, започват постепенно да отнемат човешката физическа активност. Днес, във време, когато имаме по-голям избор от всякога във всеки аспект на живота, повечето от нас избират да прекарат времето и деня си неподвижно, с хамбургер в ръка, най-често пред телевизора. Не такъв избор обаче са направили младежи от Котел, които искат да популяризират Балкана, фолклора, традициите и местната храна пред повече хора.

На последните си две прояви в Туристически информационен център-Котел (ТИЦ), младежите отправиха съвет към хората, решили да се отдадат на заслужена почивка през следващите летни месеци – „Направете я чрез туризъм в планината и с ухаеща питка в торбата!”

Момчетата и момичетата от средно училище „Георги Ст. Раковски” говориха също по темата: „Томас Кук и Алеко Константинов – основателите на туризма по света и у нас”. Разказваха интересна информация за личностите, живели през 19 в. от двете страни на Европа – Великобритания и България (бел. ред Тома Кук 1808 г.–1892 г. /Алеко Константинов 1863 г.–1897 г.). Те съпоставяха  възможностите и трудностите за изкачване на Черни връх, специалното място в историята на българското туристическо движение, с тези на връх „Вида” и изпекоха вкусна питка със сирене.

На връх „Вида” е посветена и следващата ученическа лекция в ТИЦ- Котел. Тя е на тема: „От връх Баба Вида до Кипиловското кале” – част от природните ресурси в Котленска планина, а представянето ѝ ще бъде на 6 юни /четвъртък/ от 13:30 часа.

Facebook Comments