Любопитно

Музеят на текстилната индустрия в Сливен представя изложбата „Светлина и технологии“

Музеят на текстилната индустрия представя изложбата „Светлина и технологии”, която се реализира по идея и с активното участие на Астрономически клуб „Проксима” – Сливен.

С оригинални експонати и документи участват Национален политехнически музей – София, Държавен архив – Сливен, „Светлина” АД – Сливен и „Неон 10” ЕООД – Сливен.

Изложбата представя природни и изкуствени източници на светлина, информация за историческото развитие на светлинните технологии и ролята на индустрията за осветяване на българските градове. Важен акцент е значението на Сливен за производството на осветителни тела в България.

Показани са автентични керамични лампи от І–IV век, бензинови, карбидни и електрически осветителни тела, оригинални лампа и свещник от Царския двор, всички видове лампи, произведени в Сливен до 2003 г. и съвременно LED осветление, контролирано чрез смартфон. Изключително интересни са оригиналните патенти и акция на БЕЛФА – Българска електрическа лампова фабрика – Сливен от 1934 година.

Откриването на изложбата ще се състои на 18 май 2021 г., от 17.00 часа в Музея на текстилната индустрия. Експозицията ще бъде достъпна за посещения до края на м. октомври 2021 г.

Facebook Comments