ЛЮБОПИТНО

Музиката на Вивалди ще звучи на сцената на зала “Сливен” на 23 февруари

Бароков концерт с музиката на Антонио Вивалди ще звучи на 23 февруари, четвъртък, от 18.30 часа на сцената на зала “Сливен”. Оригинални инструменти, изпълнители от най-високо световно равнище и великолепна програма очакват любителите на класическата музика.

Симфоничен oркестър – Сливен ще има удоволствието да си партнира на сцената с един звезден каст, сред които е цигуларката Зефира Вълова.  Впечатляващата й дискография включва записи за Brilliant Classics, Channel Classics, Alpha, Deutsche Grammophon, Българска национална телевизия и радио. Тя е артистичен директор на фестивала “Изкуството на барока”. Благодарение на нея година след година в София идват най-големите имена в този жанр, за да направят достояние на местната публика онези творчески търсения, които са озарявали Европа преди векове.

В концерта ще се включи и цигуларката Кремена Оксенкруг, директор на Симфоничен оркестър – Сливен, която също има зад гърба си сътрудничество и опит с някои от най-известните барокови музиканти в света като Федерико Мария Сарделли, Франческо Фанна, Рикардо Минази, Франсоа Лазаревич и др.

На сцената ще чуем и виолончелистката Линда Манчева. Тя е специализира бароково чело в Университета за изкуства в Берлин. Лауреат е на международни конкурси за барокова камерна музика в Германия и Италия, стипендиант е на фондация Йехуди Менухин „LiveMusicNow”. Концертира на сцената на Фестивал за старинна музика в Утрехт, Бахово Биенале във Ваймар, Фестивал Ван Васенаер в Амстердам, фестивал „Изкуството на барока” и много други в Монреал, Токио, Санкт-Петербург, Буенос Айрес. Регулярен член е на ансамблите Les passions de l’ame (Швейцария), L’arte del mondo и Harmonie Universelle (Германия), Les Ambassadeurs (Франция). 

Сред звездния каст е и Марио Солацо, който е основател и директор на звукозаписната компания NovAntiqua Records. Той редува дейностите си на пианист и фортепианист с тези на клавесинист и диригент, разчитайки на обширен репертоар, вариращ от барокова до съвременна музика със силна връзка с операта и музикалния театър. Един от последните му дискове “Diminuzioni all’improvviso”, сесия от импровизации на клавесин в различни стилове от бароковата епоха е записан за една нощ, и е номиниран за Preis der Deutschen Schallplattenkritik 2022.

Изнасял е концерти за най-реномираните фестивали и концертни сезони в Европа. От 2006 г. е професор в Istituto Superiore di Studi Musicali Vecchi-Tonelli в Модена, където работи и с българската оперна легенда Райна Кабаиванска.

Фабиано Мерланте ще представи два инструмента, които сливенската публика ще чуе за първи път – тиорба и барокова китара.

Невероятно активен музикант, който работи с най-престижните барокови камерни ансамбли и концертира в Италия, Австрия, Южна Корея, Хърватия, Франция, Германия, Норвегия, Холандия, Полша, Румъния, Словения, Испания, Швейцария и мн.др. Неговите записи редовно се излъчват по телевизионни и радио канали като RAI (Италия), ORF (Австрия), Radio France (Франция), NDR (Германия) и Dwójka (Полша). Преподавател, изследовател и специалист по старинни инструменти, той ще превърне сливенската барокова вечер в истинска сензация.

Facebook Comments