ЛЮБОПИТНО

Над 130 деца бяха космонавти за ден в Сливен

Нови знания и забавни преживявания имаха децата от пет училища в Сливен в мобилния планетариум, който гостува в града в края на миналата седмица. Организатори на космическото шоу бяха Астрономическата обсерватория „Петър Берон” и партньорите им от „Интересна наука” ЕООД – Бургас.

Във физкултурния салон на СУ „Йордан Йовков” над 130 деца бяха космонавти за ден. Разпределени на пет групи, те участваха в двучасови занимания, присъстваха на вълшебни експерименти и демонстрации. А под огромен надуваем купол наблюдаваха планети, ярки съзвездия, галактики. Накрая всеки малчуган си отиде с подарък: рисунка с цвят по избор. Чрез рисунката децата опознаха свойствата на центробежните сили, които пред очите им разпръскваха боите и „рисуваха” по листа с прецизност, невъзможна за човешката ръка. За разкош, с бутафорен транспарант на всяко дете бе направена снимка в костюма на астронавт – още един незабравим спомен от света на Космоса.

„Космическото шоу мина с голям успех и много емоции. Ако има интерес, в готовност сме да покани партньорите ни отново”, заяви Николай Неделчев, директор на обсерваторията.  От създаването й преди година тя работи с осем групи млади астрономи, осигурява занимания и през лятото. С децата работят трима преподаватели по физика и астрономия.

Общината създаде Астрономическа обсерватория „Петър Берон” като Център за подкрепа на личностното развитие. Със средства от местния бюджет бе извършен основен ремонт на помещения в СУ „Й. Йовков”, които бяха предоставени за дейността й.

Facebook Comments