ЛЮБОПИТНО

Над 40 книги на сливенски автори ще бъдат представени този петък в Регионалната библиотека

Над 40 книги на автори от Сливен и региона ще бъдат представени на 26 януари 2024 г., петък, от 17.00 ч. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Събитието се организира в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон.

Специален гост на вечерта ще бъде писателят Любомир Котев, който ще представи „другият“ прочит на романа „Тътени“, първа част от трилогията на Цончо Родев, преиздаден през миналата година.

В раздел „Поезия” ще бъдат представени 9 книги, между които са новите поетични книги на Бисер Бойчев, Кети Бозукова и Катрин Федина, както и стихосбирките на Добри Недев, Росен Славилов и Славчо Чанев.

В раздел „Проза” са включени 12 книги, сред които са дебютният роман на Зорница Пачинова „Вестоносец от бъдещето“, романите „Танго с непознат“ на Анна Малешкова и „Въжетата на Орион“ на Росица Добрева, автобиографичният роман в три части на основателя и дългогодишен председател на Съюза на учените в Сливен доц. Цанко Узунов, а също и сборниците с разкази „Животът е тълковен речник“ на Веселина Седларска и „Корени“ на Янко Янков.

Ще бъдат представени и есеистичната книга „За неизбежната случайност“ на Иван Ланджев, както и кн.5. на сборника „Ичера – Завинаги в сърцето“.

Три нови детски книги със стихове на сливенски автори са издадени през миналата година. Това са „6 приказки в рими“ и „Целувки от мама и нищо ти няма“ на Петя Александрова и „Сто приятели на двора чакат сутрин баба Дора“ на Анна Малешкова.

През 2023 г. е най-голям броят на издадените книги от раздел „Отраслова литература”, включваща монографични изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, между които са две книги от Дора Куршумова, свързани с проучването на традиционни занаяти и ястия от Сливен и региона, монографията „Сливенски музикални дейци“ на акад. Методий Григоров, издадена посмъртно, изследването на Ана Малешкова и Николай Куртев „Змейовете – митология и реалност“, сборникът с научни статии на РИМ–Сливен „Будителският XIX век на българите“, посветен на 200-годишнината от рождението на Добри Чинтулов, изследването „Дарителството в Сливенския край“, проучването „Летопис на с. Жельо войвода“ от Неделчо Митърков и албумът „История на ромската култура в Сливен“, издаден под съставителството на Стела Костова.

Facebook Comments