СЛИВЕН

Народни песни и хора веселиха жителите и гостите на събора в село Ичера

Стотици близки, приятели и гости се събраха на 12 август в Ичера за традиционния събор, който се провежда от 55 години насам през втората събота на август. Красивата природа, къщите във възрожденски стил и калдъръмените улички в планинското селце печелят симпатиите завинаги. „Завинаги в сърцето” бе и посланието на тазгодишния празник. Много от посетителите на събора носеха тениски с това мото, които бяха изработени по поръчка на домакините.

Кметът Стефан Радев поздрави жителите и техните гости, които препълниха залата на местното читалище за празничния концерт вечерта. „Знаем какво е Ичера за България, за българската история и за историята на Сливенския край. Знаем какво е Ичера като даденост и хора… Радвам се, че селото вече ще има качествен интернет и още един водоизточник, който, надявам се, да реши дългогодишния проблем с водоснабдяването”, заяви кметът Стефан Радев. Той отбеляза, че основен двигател за подобренията е кметицата Иванка Кортезова. Най-важното е да има някой, който да настоява, да бъде активен и да свърши работа, допълни той.

На сцената в читалището се изявиха местни самодейци, детски състави и изпълнители от Сливен. След това на площада засвири известният Котленски духов оркестър. Изви се дълго хоро. По-късно нощното небе заблестя с празнични илюминации.

На събора в Ичера пристигат хора от различни краища на страната, за да се съберат с родовете си и да посрещнат скъпи гости. През топлите месеци, от пролетта до края на есента, населението в селото се увеличава два пъти и половина. Новите собственици на имоти значително нараснаха през последните двайсетина години. „Всички – и постоянните жители, и новодомците, помагат на Ичера и на кметството! Тази година съм особено развълнувана за празника заради двата големи подаръка, които получихме. Благодаря на кмета Радев, че вече имаме мрежата 4G и за направения сондаж за вода. Чакаме помпата в близките дни”, коментира кметицата Кортезова.

Гости на празника бяха общински съветници, дарители, представители на бизнеса и туристическия бранш.

Facebook Comments