България

Николина Ангелкова: Планираме летният сезон да започне от първи юли

Наша водеща цел е от 1 юли да стартира активен летен сезон в България. Призоваваме да се избере Българското Черноморие. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерски съвет.

От нейните думи стана ясно, че се обмислят ваучери за туризъм за българите.

Тя заяви още, че с колегите ѝ министри от страните членки на Европейския съюз са предложили да се създаде компенсационен фонд при пътуванията, който да подпомогне осигуряването на ликвидност на туроператорите и да гарантира защита на потребителите.

Ангелкова е убедена, че създаването на такъв инструмент е много важно, за да се избегнат масови фалити.

“С министрите на туризма се обединихме около схващането, че 20% от средствата, които са обявени от ЕК, трябва да бъдат насочени към туризма”, коментира министърът на туризма по повод възстановителния план на Европейската комисия за излизане от кризата.

Николина Ангелкова коментира, че до преди кризата туристическия бранш не е имал възможност да ползва грантови схеми, но по думите ѝ ситуацията вече е коренно различна. Тя настоява за отделна бюджетна линия и грантови схеми, които да бъдат насочени към туризма, и които да могат да се използват както от бизнеса, така и от държавата и местните власти.

“Също така поискахме единни правила по отношение поетапното отваряне на границите между страните членки и единен протокол, свързан със спазването на единни здравни стандарти по отношение на правилата за туристите”, обяви Ангелкова. Според нея с общи правила хаосът ще бъде по-малък.

По време на брифинга стана ясно, че сред предложенията са и по-гъвкави режими за визи за трети страни след възобновяването на пътуванията.

“Важно е да се възвърне доверието на хората към пътуванията”, коментира Ангелкова. Тя обясни още, че има предложение да има обща европейска стратегия за възстановяването на позициите на Европа като туристическа дестинация, предложен е специален план за излизане от кризата с ясни мерки.

На няколко пъти Ангелкова отбеляза, че всеки един работещ в сектора е важен.

Тя поясни, че е поискала да има ясни правила при разпределяне на средствата към държавите членки, които да бъдат на принципа на солидарността и принципа за достъп на всяко едно от предприятията, ангажирани в сектора, до тези средства.

Facebook Comments