Сливен

Новият здравен министър посети МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен

Новият здравен министър проф. Костадин Ангелов е предприел изненадваща обиколка по болници в Сливен, Ямбол и Чирпан през уикенда, за да се запознае „от първо лице“ със състоянието им в борбата с COVID-19. Това стана ясно от постове на лекари в социалните мрежи, съобщи „24 часа“.

„Когато действаш, а не бездействаш, когато се вълнуваш от работещите в системата, резултатите рано или късно са налице“, написа д-р Наталия Канева от МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен към снимка с министъра в профила си във Facebook.

Проф. Ангелов искал да види лично как се справят и от какво се нуждаят държавните и общинските болници, които поемат основния удар при всяка криза и особено при сегашната епидемия от COVID-19.

Основните теми в разговорите с екипите в Сливен, Ямбол и Чирпан били готовността за реакция при нарастване на болните от COVID-19, необходимостта от апаратура и лекарства, както и кадровата обезпеченост и проблемите на всяко лечебно заведение.

„Проф. Ангелов беше при нас днес, посетихме заедно инфекциозното и спешното отделение. Искаше да знае как сме организирали работата при нас, от какво имаме нужда“, каза д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ пред „24 часа“.

„Поставихме въпроса ако може, да се подобри финансирането. Проф. Ангелов отлично знае колко струва лечението на един пациент с COVID-19, защото идва от болница на първа линия. Новата цена на клиничната пътека 1200 лв., която очакваме да влезе в сила, е доста по-адекватна като заплащане спрямо сегашната, макар че стойността зависи от много неща – от дните престой в болницата например“, обясни д-р Петров.

Най-дълго лекуваният пациент в болницата в Сливен е лежал 28 дни. В момента там лекуват 16 болни от коронавирусна инфекция.

„Заболяването се измести назад в новините напоследък, но нека хората да не спират да мислят за него, защото то може да отнема живот. Апелирам към спазване на противоепидемичните мерки“, каза още д-р Петров.

Facebook Comments