Сливен

Няма свободни легла в COVID отделенията в Сливенско

Няма свободни легла за пациенти с коронавирус, отделенията са заети на пълен капацитет, съобщиха от Областния кризисен щаб. В момента 230 болни са хоспитализирани, 2 250 души са под карантина. Средната за Сливенска област заболеваемост достигна 568 души на 100 000 лица от населението.

През последното денонощие с COVID-19 са диагностицирани 85 души в област Сливен. Сред тях са петима ученици и учител от начален етап, от различни учебни заведения. Ще бъдат карантинирани два класа, тъй като само учителят и един от заболелите ученици са били в присъствена форма на обучение.

Положителен резултат за заболяването е отчетен и при служител от помощния персонал в детска градина. Не е имал контакти в градината, тъй като през последните дни е отсъствал от работа. Здравните власти в Сливен отбелязват, че след въвеждането на допълнителните противоепидемични мерки в образователните институции в областта има тенденция на спад в броя на заболелите ученици, педагогически и непедагогически персонал. Останалите новозаболели са предимно от семейни огнища.

Излекувани през последното денонощие са 66 души. Починаха трима неваксинирани пациенти, с COVID-19 и придружаващи заболявания, на възраст от 43 до 91 години.

Близо 52 000 дози ваксини са приложени в областта от началото на кампанията, като 169 дози са поставени през последното денонощие. Лицата със завършен имунизационен статус са 27 483 или около 15 процента от населението. Разкритите в Сливен и Нова Загора имунизационни пунктове продължават работата си по график, включително и през почивните дни за удобство на гражданите. Има възможност за избор на ваксина.

Областният щаб призовава гражданите да спазват противоепидемичните мерки, за да се ограничи разпространението на заболяването. Правилното носене на предпазните маски, физическата дистанция, избягването на масови събирания и струпвания от хора доказано намалява риска от инфектиране.

Facebook Comments