СЛИВЕН

Обвиненият в убийство Хюсеин Хюсменов остава в ареста

Бургаският апелативен съд потвърди  определение на Окръжен съд – Сливен, с което спрямо Хюсеин Хюсменов е взета мярка за неотклонение “задържане под стража“.

Хюсеин Хюсменов (26 г.) е привлечен като обвиняем за това, че на 21.11.2021 г., в с. Крушаре, общ. Сливен, на ул. „Демир Славов“, при управление на лек автомобил „Мерцедес“, нарушил правилата за движене по пътищата, като е управлявал в населено място със скорост, превишаваща разрешената от 50 км/час и като е нарушил задължението си да се движи на такова разстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко и умишлено причинил смъртта на Петър Досев(19).

Хюсеин Хюсменов обжалва пред апелативния съд определението на първата инстанция. В съдебно заседание защитниците на обвиняемия пледират за по-лека мярка за неотклонение, считат деянието за непредпазливо. Обвиняемият се присъединява към становището на защитниците си и моли за „домашен арест“.

Държавното обвинение посочва, че жалбата е неоснователна и настоява за потвърждаване на атакуваното определение.

Бургаският апелативен съд намира за правилни правните изводи на Окръжен съд – Сливен относно наличието на обосновано предположение за авторство на деянието, което се основава на фактите по делото. Безспорно по делото, че между двата автомобила е имало съприкосновение, преди настъпването на ПТП.

Представените в съдебното заседание пред въззивния съд доказателства – протоколи за разпити на свидетели не променят фактическата обстановка. Относно втората предпоставка за задържане под стража – опасността лицето да се укрие или да извърши престъпление, апелативните съдии приемат и извода, че на етапа от воденото разследване съществува опасност от укриване или извършване на ново престъпление от страна обвиняемия.

Разследваното престъпление е с висока степен на обществена опасност, предвиденото наказание  е от 10 до 20 години лишаване от свобода, което може да е мотив за опит за укриване от разследващите органи.

Необремененото съдебно минало и постоянния адрес са безспорни, но не могат да се противопоставят на тежестта на инкриминираното деяние и обстоятелствата, водещи до извод за опасност от укриване, посочват апелативните съдии.

Разследването е в съвсем начален етап, предстои извършването на множество следствени действия. Към момента взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ е съобразена е със закона и доказателствата.

Определението на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърдена мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Хюсеин Х., е окончателно.

Съдебното заседание беше проведено при спазване на противоепидемичните мерки срещу COVID-19 и указанията на здравния министър и ВСС за осигуряване на необходимото отстояние между присъстващите в залата.

С цел  спазване принципа на публичност на съдебното производство, представителите на медиите имаха възможност да проследят в реално време заседанието в друга зала на Апелативен съд – Бургас.

  

Facebook Comments