България

Обвиняват депутат от БСП в оказване на натиск заради обществената поръчка за медицинските хеликоптери

Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) е внесла в Министерството на здравеопазването възражение във връзка с обявената обществена поръчка за закупуване на медицински хеликоптери. Повод за това са установените от експертите и юристите на АЗП несъответствия и пропуски в документацията, като липса на яснота относно гаранционното обслужване и поддръжката на хеликоптерите, както и липсата на обучение на медицински екипи.

В отворено писмо до медиите, от Асоциацията пишат, че два дни след като възражението е входирано в министерството, председателят на АЗП Пейо Майорски е получил телефонно обаждане от мъж, представящ се за г-н Емил Георгиев – народен представител от коалиция „БСП за България“ и председател на „Екогласност“. Същият се опитал да окаже натиск над ръководството на АЗП, като отправил следното предупреждение: „Спри да внушаваш за някакви си хеликоптери. Момченце, ще се сблъскаш с цялата ми ярост.“ На въпрос дали това е заплаха, Георгиев отговорил, че приключва разговора и затваря телефона.

“За разлика от г-н Георгиев, ние не приемаме „мутренския подход“, затова ръководството на АЗП подаде жалба в СДВР във връзка с отправените заплахи. Обръщаме се към лидерите на коалиция „БСП за България“ да предприемат мерки да не се допуска подобно поведение от техни представители, като понесат съответната отговорност. Призоваваме ги ясно да кажат дали ще толерират такъв подход. Недопустимото поведение на народния представител Емил Георгиев допълнително се утежнява и от факта, че самият той дълги години се изявяваше като представител на неправителствения сектор, борещ се за различни каузи“, пишат още от Асоциацията.

 

Facebook Comments