Сливен

Областната болница в Сливен разполага с нов апарат в помощ на недоносените бебета

МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен вече разполага с нов апарат за дихателно подпомагане на недосенените бебета /Oxymeter/, който отговаря на съвременните изисквания за продължително лечение и отглеждане на твърде рано родените деца.

От лечебното заведение съобщиха, че апаратът е закупен със средства от благотворителна кампания, организирана през м. март миналата година от Ротари клуб – Сливен.

Неонатологично отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ е специфично здравно звено с основна мисия опазване живота и здравето на новородените деца. То е единствено на територията на града за отглеждане, интензивно и специфично лечение, както и консултативна помощ на рискови и недоносени новородени, без аналог в областта. През отделението преминават около 1 500 новородени за година. От тях приблизително 15-16% са с различна степен на недоносеност, което нарежда област Сливен на едно от първите места в страната по брой преждевременно родени бебета.

„Призвание е да работиш в отделение, където дълго чаканите бебета се раждат, но остават в кувьози с месеци. Нужен е висок професионализъм, сила и желание да бъдеш полезен, за да продължиш живота в крехкия и недоразвит организъм, да дариш радост, да изпълниш със смисъл дните на бъдещите родители, да сбъднеш мечтите им. Грижите на колектива на неонатологично отделение са денонощни, защото борбата, която водим е за спасението на човешкия живот. Децата на България не избират кога и къде да се родят. Само ние можем да изберем да им помогнем, за да израснат здрави и щастливи“, заяви началникът на отделението по неонатология д-р Таня Праматарова.

Facebook Comments