СЛИВЕН

Областният управител взе участие във възпоменателната церемония по повод 151 години от гибелта на Апостола

Областният управител инж. Маринчо Христов взе участие във възпоменателната церемония по повод 151-годишнината от гибелта на Апостола, която се състоя по-рано днес в Сливен. По традиция ритуалът се проведе пред бюст-паметника на Васил Левски, намиращ се на едноименния площад в центъра на града.

„Колкото повече се научава за живота на Левски, толкова по-голям става ореолът му. И днес той е източник на национална гордост и самочувствие на всички българи“ каза в словото си кметът Стефан Радев пред десетките граждани, дошли да почетат паметта на Дякона.

От името на младите хора на гр. Сливен, слово произнесе и Димитър Митев-секретар на Младежки общински съвет към Младежки дом-Сливен.

“Днес сме тук, за да почетем паметта на Васил Левски и да се обвържем отново с идеалите, за които той толкова силно се бореше. Левски живее в нас и нека пренесем неговия свещен огън в бъдещето” каза младият секретар.

В края на ритуала, в знак на почит пред делото на националния герой венци и цветя поднесоха областният управител, кметът на Община Сливен, народни представители от сливенски избирателен район, председателят на Общинския съвет, общински съветници, ръководителите на регионалните структури на МВР и МОН и от командира на военния гарнизон. Цветя бяха поднесени още от името на Сливенска митрополия, младежкия общински съвет към Младежки дом-Сливен, от сливенските културни институти, военно-патриотичните съюзи, исторически дружества, граждански сдружения, политически партии, местни училища и много граждани.

Организатори на тазгодишната церемония са Община Сливен, Сливенска митрополия, Центъра за подготовка на специалисти и Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“.

Град Сливен е пряко свързан с делото на Васил Левски. През декември 1870 г. тук е основан таен революционен комитет с председател Сава Райнов, на който Левски става чест гост предрешен като търговец – абаджия под името Никола Рангелов от Битоля,а негови любими песни стават революционните стихове на сливналията Добри Чинтулов.

Facebook Comments