СЛИВЕН

Областният управител инж. Маринчо Христов уважи хората с увреждания

Днес по покана на председателя на Регионалната организация на инвалидите Веселин Василев, областният управител инж. Маринчо Христов уважи честването на Международния ден на хората с увреждания, който се отбелязва всяка година на 3-ти декември.

Сред поканените гости бяха още Георги Вишнаров – директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане” Сливен, Ваньо Матев-директор на ДСП-Сливен, както и представител на Дирекция “Социални дейности, здравеопазване и спорт” към Община Сливен в лицето на Соня Ношкова.

В своето приветствено слово към всички присъстващи, областният управител изрази своето убеждение, че специфичните възможности на хората с увреждания са двигателят, който може да задвижи промяната към преодоляване на досегашните стереотипи и активното им включване във всички сфери на обществения живот.

Той акцентира върху подготовката, от страна Министерството на труда и социалната политика на нормативни промени за осигуряването на по-добра и качествена грижа в изпълнение на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания изтъквайки още, че благодарение на трудовите посредници в Агенцията по заетостта само през 2023 г. над 5000 души с трайни увреждания са започнали работа.

„Уверявам Ви, че има и желанието, а вярвам и във възможностите, да се постигне промяната с всички институции, ангажирани със създаването и прилагането на политиките за хората с увреждания и активното участие на Вашите организации. Защото съм убеден, че за да бъде промяната качествена, всяко действие трябва да бъде подчинено на принципа „нищо за Вас, без Вас”. Бъдете здрави и не губете вярата, че можете да променяте към по-добро не само своя, но и обществения живот. Защото само различните променят света“, каза още Маринчо Христов.

В духа на приятелска атмосфера, всички гости на малкото тържество имаха възможността да видят наградите и постиженията на членовете на клуба донесени от различни участия.

Facebook Comments