СЛИВЕН

Областният управител Чавдар Божурски откри кръгла маса в рамките на Националния фестивал на детската книга

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски откри днес кръгла маса „Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература – трансформации и послания“. Проявата е част от  Националния фестивал на детската книга.

Кръглата маса се проведе в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен. Тя събра специалисти, тясно свързани с книгите, от България и чужбина.

Областният управител се обърна с приветствие към участниците. В него той подчерта голямото значение на четенето и книгите, особено в детско-юношеска възраст.

„Въпреки бързото развитие на технологиите, книгите си остават важен източник на познание. Децата ни, които четат книги, никога не скучаят, защото те ги въвеждат в един различен свят на герои, на които да подражават, и с примери, които да следват. Всички ние знаем, че книгите, които сме прочели като деца и юноши, са оставили отпечатък в целия ни съзнателен живот, определяли са нашето поведение и действия. Децата, които днес четат вашите книги, след години ще са хората, които ще определят в какъв свят ще живеем. От нас, възрастните, зависи да създадем навици на децата да четат. А от вас – авторите, издателите, редакторите, и всички специалисти, ангажирани в този процес – да им дадете книги и герои, които да следват“ – каза Чавдар Божурски.

Директорът на Регионалната библиотека Росица Петрова благодари на областния управител и сподели, че той за втори път открива научния форум.

По-рано през деня Чавдар Божурски участва в официалното откриване на Фестивала на детската книга. Сред гостите бяха още народните представители Десислава Танева, Мария Белова и Татяна Султанова, кметът на Сливен Стефан Радев, заместник-кметът Пепа Чиликова, председателят на общинския съвет Димитър Митев, учители и ученици.

Националният фестивал на детската книга се провежда от 8 до 10 май в Сливен. Форумът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Областна администрация – Сливен, Изпълнителна агенция за българите в чужбина, Община Сливен, Общински съвет – Сливен, и други институции.

Facebook Comments