СЛИВЕН

Обучение на специалисти по здравни грижи се проведе в МБАЛ “Д-р Иван Селимински”

В МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в Сливен се проведе обучение на специалисти по здравни грижи на тема “Анафилаксия – видове, поведение на медицинската сестра /акушерка”.
 
Лектор на срещата беше д-р Трифон Великов, лекар от Отделението по анестезиология и интензивно лечение. На обучението присъстваха 84 специалиста по здравни грижи.
 
Според СЗО 21-ви век ще бъде векът на алергиите. Според статистиката всеки пети жител на нашата планета страда от алергия. Тежестта на алергиите варира от леко дразнене до анафилаксия. Участниците бяха запознати с историческите данни, епидемиологията и причините за заболяването.
 
Д-р Великов представи механизмите на действие, признаците и симптомите. Най-често засегнатите  места включват кожата, белите дробове и дихателните пътища, стомаха и червата, сърцето, кръвоносните съдове и Централната нервна система. Специалистите по здравни грижи се запознаха с типовете анафилаксия и що е то анафилактичен шок. Бяха представени и степените на тежест на реакциите на свръхчувствителност.
 
Интерес сред обучаваните предизвикаха и съвременните изследвания за алергени и перспективите. Припомнено беше поведението на специалистите по здравни грижи при анафилаксия. Засилена дискусия настъпи при разглеждането на различни казуси: бременна с анафилаксия; медицинска сестра с анафилаксия; дете с анафилаксия; анафилаксия след кръвопреливане; риба, алкохол и анафилаксия и др. С цел проверка на усвоените знания, обучението завърши с тест.

Facebook Comments