СЛИВЕН

Общината отличи с почетен плакет Филиала на Медицински университет – Варна в Сливен

Под звуците на смесен хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора – 1860“ започна церемонията по дипломиране на студентите от Випуск 2023 на сливенския Филиал към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Тържественото събитие се състоя в зала „Сливен“ и премина под знака на 10-ата  годишнина от разкриването на Филиала в града под Сините камъни. Създаден през 2013 г., той приема тогава първия випуск студенти по специалностите „медицинска сестра“ и „акушерка“. Ръководството и академичния състав на структурата в Сливен използва случая да благодари на Община Сливен за дългогодишното и ползотворно партньорство.

На церемонията днес 26 абсолвенти получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях 15 са от специалност „медицинска сестра“ и 11 от специалност „акушерка“. Те им бяха връчени от ректора на Медицинския университет във Варна проф. д-р Светослав Георгиев. Той отбеляза, че днешният ден е празничен не само за дипломантите, но и за техните родители и  семейства, които са ги формирали като личности, подкрепяли са ги в трудните моменти и са ги научили да вярват в мечтите си. Той подчерта че изборът на професии като медицинска сестра и акушерка са въпрос на чест и призвание, на висок морал и отдаденост и най-важното – на човешкия живот и здравето. „Вие сте незаменим сътрудник на лекаря и надежда за пациентите!“, заяви ректорът на варненския Медицински университет.

„Скъпи абсолвенти, поздравявам ви с избора на една от най-хуманните и благородни професии! От тази висока трибуна искам да заявя, че Сливен има нужда от хора като вас! Бъдете всеотдайни, дарявайте грижа, надежда и топлина на вашите пациенти! На добър час!“, заяви в приветствието си зам.кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. Тя използва случая да благодари на ръководството и членовете от академичния състав и преподавателите на медицинския университет за отличното партньорство през годините. Чиликова благодари и на целия екип на сливенския филиал за професионализма, търпението и всеотдайността.

„Днес Филиал – Сливен е една утвърдена академична институция, която успя да спечели уважението и доверието на нашите съграждани“, заяви още зам.кметът. От името на ръководството на Община Сливен тя връчи почетен знак – плакет на Филиала по повод 10-годишния юбилей и за принос в развитието на образованието в Сливен. Двама от първенците от двете специалности  получиха парична премия от Общината. Това са Красимира Кръцова и Грета Петкова. Предметни награди бяха осигурени за всички абсолвенти.

По традиция дипломантите положиха клетва, в основата на която лежи обетът на Флоранс Найтингейл – английска медицинска сестра, писател и статистик. Тя поставя основите на професионалното сестринство, като открива първото мирянско училище за сестри в света през 1860 година.

В церемонията със свои изпълнения се включиха Балетна школа „Адажио“ при НЧ „Зора – 1860“ и изпълнителите Ния Лазарова и Мария Петрова от  Школа „Ритъм“ при Военен клуб – Сливен.

Сред присъстващите в залата бяха още народният представител Десислава Танева, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.областният управител Чавдар Божурски, академичното ръководство на университета, официални лица, представители на институциите в града, развълнувани родители и близки на абсолвентите.

От разкриването на Филиала в Сливен до момента са се дипломирали 110 медицински сестри и  95 акушерки. От учебната 2015-2016 г., обучението се провежда в изцяло обновената, самостоятелна и модерно обзаведена сграда на Филиала в Сливен на ул. „Ген. Столетов“ №30. Студентите и преподавателите разполагат с шест лекционни зали с видео-конферентна връзка, учебно-практически кабинети, библиотека с осигурен достъп до издания в класически и дигитален формат, компютърни зали, условия за спорт. Обучението в клинични условия се провежда в базите на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ , МБАЛ „Хаджи Димитър“, както и в други специфични структури в града. Осигурени са и  възможности за посещение и провеждане на занятия в университетските бази в гр. Варна. Студентите на Филиала имат възможност за настаняване в общежитие в Сливен.

Facebook Comments