СЛИВЕН

Общината стартира четири нови проекта за благоустрояване на междублоковите пространства в кварталите

Облагородяването на междублокови пространства в жилищните квартали бе сред важните проекти, на които Община Сливен заложи за подобряване на градската среда, съобщи кметът Стефан Радев. „Смятаме този подход за успешен. Той бе приет изключително добре. И в бъдеще продължаваме с тези инвестиции, защото смятаме, че това е моделът за развитие“, коментира още той.

През изтеклия мандат бяха обновени междублокови пространства в големите квартали „Сини камъни“, „Българка“ и „Дружба“. Те обхванаха терени с повече жилищни сгради около тях. Извършен бе ремонт на тротоари, бяха създадени тревни площи и градинки, детски или спортни площадки. На едно от местата, където живеят много семейства с деца, бе изградена сцена за различни изяви. С обновяването на тези пространства в Сливен започна реалното премахване на неугледните незаконни гаражи. На освободените от ламаринените кутии площи бяха създадени 1200 паркоместа. „При избора на съоръженията, които изградихме, се водихме от желанията на гражданите, за които те самите ни информираха в своите сигнали или предложения до администрацията“, уточни Радев.

Общината вече е готова с нови четири проекта за благоустрояване на други междублокови пространства отново в същите големи квартали. Намеренията са подобренията да продължат на етапи, като строителните дейности ще обхванат най – напред районите с по – голяма населеност. „В т. нар. нови квартали живее значима част от населението на града. При строителството им през миналия век не е било предвидено благоустрояване на всички места. Удовлетворени сме, че направихме първите сериозни крачки за това. Паралелно с проектите обаче трябва да помислим и за поддръжката на вече създадените нови съоръжения и подобрения. Имаме виждане за това и го обмисляме“, допълни Радев.

Акцент в подобряването на градската среда бе и обновеният участък от бул. „Хаджи Димитър“ с множество елементи за успокояване на движението в центъра на града. Модерният проект получи висока оценка на национално ниво и бе забелязан от специалисти с опит в изграждането на подобни съвременни обекти. Изградени са и три нови кръгови движения. Този тип организация на движението е в полза на безопасността, тъй като доказано намалява пътния травматизъм, според международната статистика. В отговор на предложение, направено от превозвачите, в близко бъдеще ще бъдат поставени светофарни уредби на кръстовището пред ДКЦ – 2 /бившата трета поликлиника/. Проектът се оказа сложен, но вече е готов.

Успех на Общината е укрепването на двете сериозни свлачища – край селище „Качулка“ и в село Сотиря. В Сотиря огромното свлачище бе укротено със 17-метрови „пирони“ при изпълнението на сложен инженерен проект. „Тези строителни дейности не се „виждат“, но са от голямо значение, защото са свързани с ликвидиране на рискове за хората. В Сотиря гарантирахме безопасността на децата и учениците, тъй като свлачището застрашаваше училището. Оценката, че сме си свършили работата, както трябва, дойде с предложенията от МРРБ да сключим договори за укрепване на още две свлачища – едното отново е в Сотиря, а другото – по пътя Новачево – Градско“, допълни кметът.

„През последните години всички заедно преминахме през много кризи – COVID-пандемията, геополитически и вътрешнополитически сътресения, ценова енергийни криза, инфлация, късно приемане на националните бюджети, което респективно се отрази и на общинските. Но благодарение на това, че в предходния мандат заздравихме финансите на общината, успяхме да преминем през всички тези предизвикателства не само без да допуснем срив в нашите дейности. Ние успяхме да инвестираме и да планираме за бъдещето“, каза в заключение Стефан Радев.

Facebook Comments