СЛИВЕН

Община Сливен с номинация за наградата „Златен ключ” за предоставянето на информация

Община Сливен получи номинация за наградата „Златен ключ” в категория „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани”. За това съобщават от Програма „Достъп до информация” /ПДИ/ в писмо до кмета Стефан Радев. Отправят и покана към него да участва в 20-та церемония по връчване на награди за принос в областта на свободата на информация по повод Международния ден на правото да знам – 28 септември. Събитието ще се проведе в София от 17,30 ч. на 28 септември.

Община Сливен получава номинацията за прецизно изпълнение на задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), за активно публикуване на информация на официалния си сайт. На първо място е по Рейтинг на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет за 2023 г. сред общините в България – 100% прозрачност според резултатите от годишния Граждански одит, провеждан ежегодно от ПДИ, а по общ рейтинг на активната прозрачност е на трето място сред всички административни структури на местно, централно и териториално ниво.

Секцията “Достъп до информация” е в началната страница на сайта на Община Сливен, в главното меню и е лесно достъпна, визуално се откроява и допълнително е достъпна и в раздел “Информация”, в падащо меню. Има богато съдържание, актуализира се постоянно. Въпреки големият брой заявления, през изминалата и през тази година, Общината няма нито един отказ за предоставяне на информация и няма заведено дело срещу решение. Отговаря се винаги бързо, дори по-кратко от предвидения срок.

На 22 септември през 2002 г. е създадена Мрежата на застъпниците за свободата на информацията, на която Програма „Достъп до информация” е съосновател и член. Решено е 22 септември да се отбелязва като Международен ден на правото да знам за утвърждаване и популяризиране на стандартите в областта на свободата на информация. През октомври 2015 година ЮНЕСКО обяви датата за Международен ден на всеобщия достъп до информация, а през 2019 г. бе утвърден от 74-то Общо събрание на Организацията на обединените нации.

 

Facebook Comments