СЛИВЕН

Общоградското състезание „Пиша и чета правилно“ се проведе за четвърти път в Сливен

11 сливенски училища се включиха в тазгодишното общоградското състезание „Чета и пиша правилно”, което се провежда в зала „Сливен”. В отборите влизат деца от до VII клас. Те изпълняват различни по вид задачи.

Състезанието е разделено на два етапа. Първият започна сутринта за учениците от IV и клас, които писаха диктовки. Децата от VI клас трябваше да редактират текст, а седмокласниците имаха за задача да напишат есе на тема „Човек вижда толкова, колкото знае”. Първият етап завърши с решаване на кръстословица.

На старта на втория етап зам.-кметът Пепа Чиликова благодари на децата за участието им и на преподавателите за добрата подготовка на техните възпитаници.

„За Община Сливен състезанието „Пиша и чета правилно” вече е традиционно събитие и аз искрено ви благодаря за ентусиазма и желанието, с които се включвате в него всяка година. Организираме го в навечерието на най-красивия български празник – 24 май и благодаря за стремежа ви да покажете своите знания, да представите своите учители и да защитите достойно имената на своите училища”, каза Пепа Чиликова. Тя се обърна и им пожела да бъдат грамотни, да четат книги и да трупат знания, защото това е най-добрата инвестиция, която могат да направят за своето бъдеще.

„Пожелавам ви вашият стремеж към знания и любознателност да няма край. Не пропускайте нито една частица от знанията, които ви дават вашите учители, бдете смели и мечтайте”, допълни заместник-кметът.

Във втория етап влязоха учениците от I до III клас. Техните задачи бяха прочитане на непознат текст бързо, правилно и изразително, да изпълнят произведение на сливенски автор и да препишат непознат текст правилно и красиво.

Председателят на журито Веселина Тонева, преподавател по български език и литература в ППМГ „Добри Чинтулов”, пожела на всички участници успех и благодари на Община Сливен за организацията на събитието. Нейни колеги в журирането са Стоян Стоянов – експерт по български език и литература в РУО, Веселина Симеонова, преподавател по български език и литература в ППМГ „Добри Чинтулов”, Николина Велчева – преподавател по български език и литература в ПХГ „Дамян Дамянов” и Жанета Арнаудова – преподавател по български език и литература в ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев”-Сливен.

Община Сливен осигури за всички деца грамота за участие и книга. Победителите ще бъдат наградени на 24 май, когато ще бъдат връчени отличия и на всички изявени деца и ученици, постигнали високи резултати през учебната година.

Организатор на състезанието „Пиша и чета правилно” е Община Сливен, в партньорство с Постоянната общинска комисия по образование, наука, култура и вероизповедания, РУО и Института по български език към БАН.

Facebook Comments