БЪЛГАРИЯ

Отстраниха Росен Желязков като председател на НС

Депутатите приеха предсрочното освобождаване на Росен Желязков като председател на 49-ото  Народно събрание. 129 народни представители гласуваха “за”, а 103 бяха против. Нямаше въздържали се.

В сряда в парламента постъпи проект за решение за предсрочно освобождаване на Желязков, внесен и подписан от депутати от ПП-ДБ и БСП. Като аргументи бяха изведени случаи на нарушаване на парламентарния правилник, сред които внасянето на извънредна точка за освобождаването на управителя на НЗОК, въпреки че се е отказал от подадената оставка, както и нежеланието на Желязков НС да почете с минута мълчание жертвите на арменския геноцид.

Преди гласуването Росен Желязков се сбогува с колегите си с изключително емоционално слово, отказвайки то да бъде излъчвано пряко по БНТ и БНР, както предложи Йордан Цонев от ДПС.

“Има една мисъл на един велик афорист, който казва, че понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички в тази зала сме хора. Но хора, които са пратени от други хора да работят за хората. Като хора имаме нашите слабости и страсти. Но като народни представители трябва да имаме отговорност, отчетност и почтеност. И още едно качество, което понякога губим – човещина. Човещина, защото тези хора, които са сред нас, очакват от нас решения за техния живот, за тяхното бъдеще и семейства”, заяви от трибуната Желязков под аплодисментите на част от депутатите, обръщайки се към присъстващите в пленарна зала енергетици и миньори. 

И допълни: “Битува мнението, че ние сме драматична група актьори в политическия театър. Понякога, когато актьорите се качват на сцената, мислейки си, че отиват на нея, се озовават на ешафода. Затова отново трябва да се връщаме към човещината. Сега сме в периода на Страстната седмица и е важно да потиснем и гордостта, и егото си и на преден план да е смирението”. 

В заключение Желязков благодари на колегите си “и за доверието, и за недоверието”. “И двете са огледала – едното е малко по-криво, но и двете създават някакъв образ и самооценка. Аз благодаря и за двете! И тъй като не мога на всекиго поотделно, искам колективно да се извиня на всички. Да се извиня за действие или бездействие, с което съм засегнал някой от вас като хора”, заяви Желязков. 

“За мен беше чест да бъда председателят на 49-ото НС”, завърши изказването си от трибуната Желязков и беше аплодиран на крака от колегите си.

Емоционално прие днешното гласуване и заместничката на Желязков Росица Кирова. Още преди обявяването на резултатите от вота, тя се разплака.

Преди точката за отстраняването на Росен Желязков от председателското място да влезе в пленарна зала лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни в кулоарите на НС, защо партията ѝ е подкрепила и подписката на ПП-ДБ, и тази на „Възраждане”.

“В сряда бяха инициирани две подписки за оставката на Росен Желязков – от „Възраждане“ и от ПП-ДБ. Ние се подписахме и в двете. От “Възраждане” не успяха да съберат подписи, събрахме ги заедно с ПП-ДБ. Всякакви спекулации, че сме се заигравали с този или онзи са предизборна манипулация на парламентарни групи и отделни хора”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Първият опит за събиране на кворум на заседанието в четвъртък обаче се провали, след като в залата не влязоха групите на ГЕРБ-СДС и ДПС. Необходимият за започване на заседанието брой депутати се събра при втората регистрация.

“Това, което се случи, е, че нямаше кворум. Цялата група на “Възраждане” е с мен и се регистрира. 8 души от ПП-ДБ и шестима от БСП липсваха и провалиха кворума и възможността да се гласува оставката на Желязков”, заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов след първия неуспешен опит на НС да събере кворум. 

„Няма нужда човек да е интелектуален титан, за да разбере какво се случи в залата. От ПП-ДБ днес направиха пълен цирк с тежки изявления как ще искат оставката на Желязков и ще показват червен картон на управляващите, сякаш те самите не бяха управляващи. Днес от ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков от дебат и евентуалното приемане на оставката му”, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ” веднага след провала на кворума.

„Искам да поздравя колегите от „Възраждане”, ПП-ДБ и БСП за новата коалиция заедно с ИТН. Улесняват ме много, че повече няма да има въпроси за сглобки”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Г-н Петков атакува Желязков, че е нарушил правилника по чл. 48 ал. 5 – Проект на решение относно необходимостта от предоставяне на нова сграда на Конституционния съд, Проект на решение за изменение и допълнение за дейността на НС, Закон за съдебната власт. Точка 4 е Законопроект за изменение и допълнение на закон за контрол по прилагане на ограничителни мерки по повод действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Затова Росен Желязков го приеха на крака в украинския парламент – срам за колегите от ПП–ДБ“, подчерта Борисов.

„Днес имаме коалиция на пудела. Сега може отново да отворят каналите, да върнат шефа на „Митниците” и пак да започнат да крадат. Но са подценили народа – имаме избори. Коалицията на пудела ще се радва много малко на грабежа, а след това ще понесе отговорност за всичко”, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски.

Facebook Comments