БЪЛГАРИЯ

От утре носенето на предпазна маска ще бъде на принципа „всеки сам си преценя”

Извънредната епидемична обстановка официално се отменя, считано от 1 април. Това обявиха здравните власти на брифинг в сряда.

Така на практика животът ни се връща такъв, какъвто беше преди 2 години. От 1 април маските няма да са задължителни дори на закрито, пада изискването за спазване на физическа дистанция, няма да има ограничение в броя хора, които могат да се събират на едно място, подновява се изцяло дейността във висшите училища, подновяват се свижданията в болниците, отпада изискването работодателите да осигуряват по възможност дистанционна работа на 50% от персонала.

Остават обаче сроковете за карантината – при заразени тя ще е 10 дни, а при контактни – 7, както и сега.

“В България, след поредицата от разхлабване на мерки, е време да направим следващата крачка към живота, какъвто го познавахме преди март 2020 г. Много държави вече го направиха. От 1 април 2022 г. България вече няма да бъде в извънредната епидемична обстановка. Това означава, че отпадат въведените противоепидемични мерки в страната”, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

За срок до три месеца след отмяната на епидемичната обстановка остават в сила да действат следните мерки:

– възможността на НЗОК да изплаща на изпълнителите на медицински помощи средства за работа при неблагорпиятни условия;

– продължава се действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, съответно на експертните решения на Комисията към ВМА за годност за военна служба и служба към доброволния резерв, при които срокът на инвалидност, съответно срокът на годност, е изтекъл по време на извънредното положение или на извънредната епидемична обстановка.

“Да кажем, че пандемията е свършила, би било прибързано. Но България е сред четирите страни, които задържаха най-ниски стойности по заболеваемост”, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Facebook Comments