БЪЛГАРИЯ

От 1 декември влизат в сила временни противоепидемични мерки

Със заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров от 1 декември, сряда, до 31 март 2022 г. влизат в сила временни противоепидемични мерки, съобщиха от Oбластната администрация в Сливен.

Преустановява се провеждането на групови и масови мероприятия, посещения на центрове, школи, библиотеки, музеи, театри, фитнес центрове, казина, заведения, търговски обекти от типа „МОЛ“, провеждането на екскурзии и присъственият учебен процес във висшите училища.

Тези мерки не се прилагат, ако 100% от персонала са ваксинирани или преболедували COVID-19, а също и при условие, че ръководителят на обекта е създал организация, съгласно която в него се допускат само ваксинирани или преболедували лица срещу представяне на документ, както и при отрицателен резултат от изследване с  PCR-тест до 72 часа преди влизане или  бърз антигенен тест, направен до 48 часа преди посещение на обекта или участие в мероприятие.

Със същата заповед се регламентират подробно условията за провеждането на присъствен или неприсъствен учебен процес за учениците.

Във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население се преустановява присъственият учебен процес за учениците от 1 до 12 клас. В общините, където броят на заболелите е между 250 и 500 души на 100 000 население, паралелките в училищата ще учат на ротационен принцип по график, утвърден от министъра на образованието и науката. Тези мерки няма да се прилагат при условие, че е създадена организация за тестване на учениците с антигенни тестове два пъти в седмицата. В този случай те ще продължат да учат присъствено.

Провеждането на събирания от частен характер, като кръщенета, сватби и др., се допуска с участието на не повече от 15 лица на закрито и 30 лица на открито.

Всички физически и юридически лица, които управляват търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация за контрол на броя на клиентите, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв.м. Същото изискване важи и за пазарите на открито. Носенето на предпазни маски от персонала и посетителите е задължително.

С друга заповед на здравния министър от 1 декември до 31 март 2022 г. влизат в сила временни противоепидемични мерки, насочени към лицата, които пристигат от чужда държава в страната.

С пълният текст на двете заповеди може да се запознаете чрез следните линкове:   
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/11/26/zapoved_merki_24_11_2021.pdf    

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/11/26/rd-01-977_26112021.pdf 

Facebook Comments