БЪЛГАРИЯ

Очаква се мобилните оператори да вдигнат едностранно цените през 2023 година

Мобилните оператори вероятно ще вдигнат едностранно цените на месечните абонаменти заради високата инфлация. Това прогнозира председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски. Според него новите условия ще влязат в сила най-рано през февруари 2023 г. Клиентите трябва да бъдат информирани със съобщения, както се случи миналата година. Повишението вероятно ще засегне още интернет услугите и кабелната телевизия.

„В общите условия на договорите с операторите е записано, че месечните абонаменти се индексират със средногодшния индекс на потребителските цени на НСИ за предходната година. До края на ноември официалната статистика показва, че инфлацията е 15.8%, което означава драстично покачване на цените на мобилните услуги“, каза Майорски.

При месечен абонамент от 20 лв. ще има повишение с около 3 лв., при 30 лв. с около 5 лв., а при 40 лв. – с над 6 лв.

„Комисията за защита на потребителите не е направила нищо за една година във връзка с едностранното вдигане на месечните абонаменти при мобилните операторите. Договорите продължават да са в полза на компаниите, като клиентите не могат да се откажат от тях или да предоговорят условията си“, подчерта Майорски. По принцип евродирективата дава по-големи права и защита на потребителите, която не е пренесена добре в българското законодателство. Клиентите трябва да могат да се откажат от договора при промени от страна на мобилния оператор без допълнителни такси и начисления или да могат да си изберат друг по-евтин абонаментен план. Дори могат да предпочетат да си сменят оператора, ако друг им предлага по-изгодни условия.

От друга страна мобилните оператори получават милиони компенсации заради високите цени на електроенергията. Така с повишението на цените на абонаментите, компаниите ще реализират огромни печалби на гърба на потребителите, коментира Пейо Майорски. Според него Омбудсманът, държавата и КЗП трябва да се намесят.

В началото на 2022 година мобилните оператори също повишиха цените между 1.5 и 3,3% заради инфлацията през предходната година. Едностранното вдигане по действащите договори, мобилните оператори обясняват с предвидената подобна възможност в Общите условия към тях. Затова и не е възможно недоволните клиенти да прекратят договора си предсрочно, без да бъдат санкционирани с неустойки. Промяната засяга всички частни и бизнес клиенти, ползващи мобилни и фиксирани услуги.

Facebook Comments