България

Пенсионерите ще получат по 50 лева допълнително през следващите три месеца

Правителството обяви новите социални и икономически мерки, с които ще се подпомогнат пенсионерите, социално слабите и най-уязвимите бизнес сектори.

Мерките бяха представени от премиера Бойко Борисов по време на пресконференция в Министерския съвет след заседание на Коалиционния съвет.

Общият ресурс, който ще се преразпредели от бюджета, е за близо 2 милиарда лева. От тях 1,163 млрд. лева са за пенсии и заплати, а останалите 731 млн. лева – за бизнеса.

Близо 318 млн. лева се отпускат за пенсионерите, като в рамките на три месеца всеки един ще получи по 50 лева допълнително към пенсията си. Ако пандемията продължи, след изтичането на този период, мярката отново ще бъде обсъждана, уточни премиерът.

Правителството предвижда увеличение на минималния размер на паричното обезщетение за безработица – от 9 на 12 лева. Мярката ще влезе в сила от 1 октомври и е на стойност 12 млн. лева.

Ще бъдат отпуснати допълнителни средства на Министерството на културата за проекти на творци на свободна практика чрез Фонд “Култура” в размер на 15 млн. лева.

Ще продължи и изплащането на 1000 лева към заплатата на всички, които работят на първа линия в борбата с COVID-19.

За лични асистенти на хора със специални потребности са предвидени 122 млн. лева.

“Към този момент няма да теглим заем, а ползваме мазнинките, който имаше фискалният резерв”, обобщи Борисов.

Премиерът коментира и всекидневните протести на жълтите павета. “Протестът е една чудесна форма, за да се види, че има демокрация. По въпросите за върховенството на закона има Висш съдебен съвет. А мерките, които прилагаме – това е следствие на срещите с браншови организации. Както и да се развиват протестите, сме длъжни да вземем тези решения. Това очакват огромната част от хората, които не са на протест, а работят”, допълни Борисов.

 

Facebook Comments