РЕГИОНИ

Под патронажа на министъра на културата Найден Тодоров ще се проведе 50-ия празник „Балканът пее и разказва” в Гурково

Под патронажа на министъра на културата Найден Тодоров ще се проведе 50-ото издание на единствения в България фолклорен празник „Балканът пее и разказва” на шест града – Гурково, Трявна, Дряново, Твърдица, Котел и Елена, които си предават на ротационен принцип домакинството половин век.

Тази година на 15 юни редът е на Гурково да вдигне фестивалното знаме и да обяви за открит юбилейния празник. Както в далечната 1974 година са се събрали 450 участници в обединена тържествена програма, така и сега броят на участниците ще бъде същият.

Читалищни състави, групи, певци и танцьори от шестте старопланински града ще дефилират атрактивно с български народни носии, характерни за своите области от 10 часа. Хорът на Държавна опера – Стара Загора ще  изпее химна на празника „Хубава си, моя горо”, с който ще започне тържествения концерт „50 години несравнимо  българско живо изкуство”.

Юбилейният празник ще отличи победителите във фотоконкурс   „Лицата на Балкана”, ценителите на традициите и любителите на ръкоделието от балканските градове участват в изложба „Сръчните ръце на българката”, а демонстрациите на занаяти, бит и култура са с „Код: Силата на времето”. Възпитаници на Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов” ще запазят фестивалната пъстрота и красотата на българските традиции на гурковска сцена  със своите  художествени умения и талант. Фестивалът се провежда и с подкрепата на министерството на туризма.

Програмата на 15 юни, събота

10:00 ч. Празнично дефиле на участниците с традиционни български носии

10:25 ч. Тържествено откриване на 50-ото издание на „Балканът пее и разказва”

10:40 ч. „50 години несравнимо българско живо изкуство”

Фолклорен концерт на градовете Гурково, Трявна, Дряново, Твърдица, Котел и Елена

Съпътстващи изяви

■  Изложба „Сръчните ръце на българката”

Място: Младежки клуб на площада, до фестивалната сцена

■ Код: Силата на времето. Демонстрации на занаяти, бит и култура.

Място: на площада

■  Фотоконкурс „Лицата на Балкана”

13:10 ч.  Церемония за награди и ритуали

● Град Твърдица предава Летописната книга на фолклорния празник „Балканът пее и разказва” на град Гурково

●   Ритуал по предаване на знамето на следващия домакин – град Елена

Facebook Comments