България

Пожарът в Сакар планина заличи десетки животни и хиляди декари растителност

Сакар угасна след дни борба с огъня, но за гората и за животните щетите са големи. Пожарът край границата с Турция тръгна от изхвърлена на пътя незагасена цигара и горя дни наред.

Равносметката от този необмислен акт е опожарени гори, обгорели птици и десетки стада останали без паша. След пожара започна опис на щетите. От “Зелени Балкани” също обхождат терена.

Гнездата на царския орел и друг защитен вид – белошипата ветрушка са спасени. Много влечуги обаче са нямали шанс. Подобни големи горски пожари са най- опасни за костенурките, които са защитен вид. В пожара са пострадали и ято щъркели. Хората от Радовец са ги спасили от огъня, а птиците са настанени за лечение в Спасителния център в Стара Загора, съобщава bTV.

“За съжаление, на два от тях състоянието е било доста тежко и те не са успели да оцелеят. А за другите 4 се полагат грижи и имат всички шансове да бъдат излекувани и да бъдат върнати отново в природата”, каза Градимир Градев – р-л проект ” Зелени Балкани”.

Огънят премина през 50 хиляди декара, застраши 5 села, а в защитата им се включиха над 200 души от всички служби. Пламъците, тръгнали от Граничен пункт Лесово, прехвърлиха река Тунджа и се разпространиха на огромен фронт. На пътя на огъня се оказаха Присадец, Радовец и Филипово. Стихията стигна и до Маточина и Варник. На места се наложи и евакуация.

Пожарът, който бе запален от изхвърлена цигара на шофьор на турски тир на Граничен пункт “Лесово”, вече се разследва от Районна прокуратура – Ямбол. Досъдебното производство е за палеж по непредпазливост срещу неизвестен извършител. За подобно престъпление законът предвижда до 3 години затвор.

Facebook Comments