СЛИВЕН

Полицията в Сливен отбеляза своя професионален празник

Още една година в историята си добавя българското Министерство на вътрешните работи. На 5 юли се  навършват 144 години от създаването на МВР. По традиция, честването в Сливен се организира в навечерието на празника – 4 юли.

Празничното честване днес започна на площад „Хаджи Димитър”, където бе отслужен тържествен молебен за здраве, закрила и успех на полицейските части, знамената на Република България, както и представителното знаме на Областна дирекция на МВР-Сливен. Венци и цветя на признателност пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци поднесоха кметът Стефан Радев, директорът на ОДМВР-Сливен ст. комисар Димитър Величков, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, командирът на Център за подготовка на специалисти – Сливен полк. Любомир Вачев, заместник областният управител Антоний Андонов, директори и представители на институции в града, граждани и др.

Залата на Областната дирекция на МВР, където днес се проведе тържествено заседание за връчване на грамоти, поощрения и награди, събра служители, представители на различни институции и много гости. Празникът на служителите на вътрешното ведомство уважи кметът Стефан Радев. В приветствието си той посочи, че от своето далечно създаване, до днес, Министерството на вътрешните работи е сърцето на държавността в България. От  свое и от името на жителите на община Сливен, той изрази благодарност към органите на реда и огнеборците за отговорността, високия професионализъм и чест, с които изпълняват служебните си задължения.Благодарност към своите колеги отправиха директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Димитър Величков и комисар Владимир Демирев – директор на Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” /РДПБЗН/.

Своите най-добри пожелания, благодарност и поздравления по повод празника отправи председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев. 

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов награждава с „ПОЧЕТЕН ЗНАК” на МВР – ІІІ степен главен инспектор  Димитър Сяров началник на сектор „Превантивна и контролна дейност” към РДПБЗН-Сливен.

Връчена е една парична награда от главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров на служител в сектор „Криминална полиция” към Районното управление в Нова Загора.

С „ПИСМЕНА ПОХВАЛА” се награждават 44 служители на ОДМВР-Сливен и РДПБЗН-Сливен.

На 5 юли 1879 година княз Александър Батенберг подписва Указ № 1 за създаване на Министерство на вътрешните работи и назначава Тодор Бурмов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи председател на Министерски съвет. Това е едно от първите министерства, създадено след Освобождението на България и възстановяването на българската държавност. От 1992 година 5 юли е официален празник на служителите от вътрешното ведомство. 

 

 

Facebook Comments