СЛИВЕН

Посланикът на Китай Дун Сяодзюн и екипът му посетиха Музея на текстилната индустрия в Сливен

Посланикът на Китай Дун Сяодзюн и екипът му посетиха Музея на текстилната индустрия и предприятие за производство на плодови и зеленчукови консерви.

Единственият в страната музей, посветен на историята на текстилната индустрия, пази в експозицията си пособия и съоръжения от VII хилядолетие пр.Хр. до 70-те години на миналия век. Старите станове са поддържани в отлично състояние и работят. Гостът разгледа всеки от тях. Включи се в работилница по басмаджийство и сам постави щампи на роза и шевици върху подарък от музея – торба от ръчно тъкан текстил. Специалистите в музея са изработили дървения чук с релефа за щампите  и приготвили боите с осем съставки по начин, използван от старите занаятчии, обясни директорката Тони Димитрова.

В най-големия български завод за белени праскови делегацията от Китай видя модерен производствен стандарт. Директорът Димитър Алексиев представи базата и асортимента на изделията. Предприятието работи основно за външните пазари, където продукцията има голям успех. В консервите се влагат само пресни плодове и зеленчуци. Гостите от Китай опитаха компоти от белени праскови с бадеми, с аромат на ванилия, от сини сливи с канела, от вишни без костилки. Посланик Дун Сяодзюн заяви, че би било добре сливенските компании да рекламират хубавата си продукция на големи изложения и търговски панаири, включително и в родината му.

На 23 ноември китайска делегация бе в Сливен по инициатива на посланика. Дун Сяодзюн  бе за първи път в Града под Сините камъни. Срещна се кмета Стефан Радев и разгледа интересни места, характерни за историята, културата и местната икономика.

 

Facebook Comments