Любопитно

Почитаме паметта на Исидор Пелусиотски – виден теолог и автор на богословски съчинения

На 4 февруари Българската православната църква почита паметта на Св. Исидор Пелусиотски, който е живял през V век. Според житието му той е бил родом от Египет. Израстнал е в богато семейство и е получил добро образование. Още на млади години се е замонашил и се е заселил на място близо до град Пелусия, откъдето идва и фамилията му.

Живял е в строго въздържание, носел е груба дреха и се хранел само с корени. Непрестанно се е молел и издигал с мисъл до Бога.

Неговите християнски молитви и проповеди привлекли мнозина в Христовата вяра. Слухът за строгия му и благочестив живот привлякъл подвижници и той бил избран за игумен на манастира.

Преподобни Исидор търпял гонения заради своите строги изобличения, но не преставал твърдо и неизменно да стои за истината и да защищава пред управителите невинно гонените. Така той се явил твърд защитник на Св. Йоан Златоуст и строго укорявал неговия враг – своя родственик Теофил, архиепископ Александрийски, за беззаконните му действия против светителя.

Исидор убедил също наследникът на Теофил – свети Кирил Александрийски, да впише името на св. Йоан Златоуст в поменика на Александрийската патриаршия.

На 4 февруари имен ден празнуват всички с имената Жеко, Жела, Желка, Жечо, Жечко, Жечка и Желязко.

Честит празник!

Facebook Comments