Любопитно

Православната църква отбелязва Спасовден

Православната църква отбелязва днес един от големите празници в християнския календар – Възнесение Господне. Той се чества винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Великден, като край на земния път на Иисус Христос.

Според Новия завет 40 дни след възкресението си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като Богочовек. На 40-тия ден, придружен от учениците си и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим и оттам пред очите на всички се възкачва на небето.

В българската фолклорна традиция денят е известен като Спасовден. Името произлиза етимологически от думата “спасение”, а празникът е натоварен и с много вярвания и ритуали. Днешният ден е и професионален празник на хлебари, шофьори, строители.

Едно от поверията гласи, че на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. Според други разпространени вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви – те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен и затова с него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника болни и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади. Смята се, че ако на Спасовден вали дъжд, годината ще е богата, а реколтата – обилна.

Имен ден празнуват Спас, Спаска, Спасия, Сотир.

Facebook Comments