Любопитно

Представиха романа „Царят на царете“ на писателя Маргарит Абаджиев

В Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ се състоя премиера на книгата „Царят на татарите“ на писателя със сливенски корени Маргарит Абаджиев.

Романът съчетава детективска интрига на фона на заплетени събития от първите години на българската история след Освобождението и е базиран върху богат документален материал. Написването на книгата отнема на писателя повече от две години.

Пред публиката Мартин Абаджиев обясни, че заглавието на книгата е взаимствано от прозвището „цар на татарите”, с което сръбската преса нарича Стефан Стамболов – премиер на България в периода 1887-1894г.

„Въпреки че е наречен „Царят на татарите”, този роман не е за живота на Стамболов, а разглежда последиците от неговата гибел през погледа на един млад македонец – Дамян Харитонов, който е главен герой в романа“, заяви Абаджиев.

„Харитонов е родом от Битоля. Ветеран от българската армия от Първата световна война. Стамболов е наричан „диктатор” и „узурпатор” на властта, но една негова заслуга е безспорна – по времето на неговото управление е установена българската държавност“, допълни авторът.

Убийството на министър-председателя Стефан Стамболов, дело на македонски харамии, неочаквано осветлява главния герой Харитонов относно интереси и сили, които подклаждат напрежението и предизвикват провокации и кървави сблъсъци, заигравайки се с темата за Македония. Техният фатален заложник се оказва познатата му от детинство ВМРО.

„Всяка книга съдържа една значима истина. В „Царят на татарите“ съм се стремял да изведа истината, че независимостта е по-важна от свободата, защото свободният може да бъде сит, но не и независим. Това се случва след Руско-турската война от 1878 г. и Учредителното събрание след това. Докато независимият човек, дори и беден, може да натрупа богатство, но никога на никой няма да дължи благодарност“, подчерта Абаджиев.

В края на срещата Маргарит Абаджиев раздаде много автографи. За интереса към творчеството му е красноречив и фактът, че всички изложени за продажба книги /над 30 на брой/ бяха изкупени от присъстващите.

Писателят сподели, че в момента работи по нов роман, който ще бъде посветен на неговата майка. В него Абаджиев преплита семейна история на рода на майка си с нейната любов към народната песен и музика, които са ни съхранили като българи през вековете.

Facebook Comments