БЪЛГАРИЯ

Президентът обяви датата на парламентарните избори

Парламентарните избори ще са на 28 март 2021 г. Това съобщи днес пред журналисти президентът Румен Радев. 

Държавният глава заяви, че трябва да се създадат необходимите условия от всички, от които зависи това – изборна администрация, изпълнителна власт, законодателна власт.

По Конституция Президентът насрочва избори за Народно събрание. Пак според Конституцията Народното събрание се избира за срок от четири години. В случай на война, военно или друго извънредно положение, настъпили по време или след изтичане на мандата на Народното събрание, срокът на неговите пълномощия се продължава до отпадането на тези обстоятелства. Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Мандатът на сегашния парламент изтича на 26 март, т.е. изборите трябва да се проведат най-късно до 26 май 2021 г.

Държавният глава коментира и доставките на ваксини срещу коронавируса, като заяви, че правителството трябва да подходи внимателно и да бъдат отразени и плюсовете и минусите на ваксинирането. 

По-рано президентът и вицепрезидентът почетоха паметта на поета Никола Вапцаров по повод 111-годишнина от рождението му и поднесоха цветя пред паметника му на столичната улица „Московска“.

Снимка: Труд

Facebook Comments