СЛИВЕН

Приключи вторият етап от реставрацията на паметника на Шести артилерийски полк

Извършена е реставрация на постамента на паметника на Шести артилерийски полк. Възстановителните дейности бяха възложени на „КъмаК” ЕООД , гр. Несебър, с управител Минко Костадинов. С това приключи вторият етап от реставрацията на паметника – образец на мемориалното изкуство, със специална емоционална стойност.

След поражението и подписания Ньойски договор (1919 г.) войниците и офицерите от Шести артилерийски полк се завръщат от фронта в пълна мизерия. Не „благодарните потомци“, а те – оцелелите, болните, осакатените, вземат решение да отдадат чест на другарите си, които „завинаги останаха по бойните полета“. В началото на 1923 г. командирът Стефан Сотиров издава заповед и назначава комитет, който да събере дарения за построяването на паметника за „загиналите светци в името на Отечеството и за утеха на вдовиците и сираците им”. 232-ма обикновени войници, въпреки недоимъка си, даряват по 100 лева и така започва неговата история. На 23 ноември 1924 г., паметникът на славния Шести артилерийски полк е открит.

Изработен е от архитекта Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов от бетон, чакъл и врачански камък. Композицията е внушителна, около 7,5 метра. Върху постамент и колона се е изправил артилерист с насочена към Одрин ръка. До него е планинско оръдие „Шкода“, с пречупена ос и разбито дясно колело – символ на покрусата на народа. Върху паметника са изписани имената на близо 380 загинали командири и войници от полка.

Паметникът се намира в закрита казарма в центъра на града и дълги години бе недостъпен, мнозина не знаеха за съществуването му. Пораженията, нанесени от времето, заплашваха да унищожат един прекрасен символ на българската бойна слава и на героичния дух на сливналии. Инициативата на Общината за възстановяването му бе подкрепена от граждани. През 2016-2019 г. бе проведена мащабна дарителска кампания, съпътствана от множество благотворителни събития, за финансиране на необходимите дейности. Набраната сума възлиза на 20 575,45 лева. Министерството на отбраната дари гилзи за 10 000 лева. След претопяването им, през 2020 г. бе отлята и възстановена фигуралната композиция. Близо 60 000 лева общински средства бяха вложени през първия и втория етап.

Община Сливен благодари на всички, дали своята лепта за спасяването на паметника на Шести артилерийски полк. Поддръжката му се извършва от предприятието по озеленяване.

Амбициите на Общината са за 100-годишнината от създаването на паметника да възстанови околната, художествена среда. Довършителните дейности ще продължат през третия етап догодина. Планирано е изграждането на улица, която ще минава в непосредствена близост до него.

Facebook Comments