СЛИВЕН

При слаб обществен интерес премина публичното обсъждане за увеличаване на дългосрочния общински дълг

При слаб обществен интерес премина публичното обсъждане за увеличаване на дългосрочния дълг на Община Сливен.

Заместник-кметът по „Икономическо развитие“ инж. Стоян Марков заяви, че парите са необходими за изпълнението на “Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен”. 

„До момента имаме взет заем в размер на 3 000 000 лева, одобрен от Общинския съвет, който усвояваме. Средствата са за няколко обекта от национално значение, част от проекта, които ще бъдат основно реновирани. Това са къщите-музеи „Хаджи Димитър“, „Добри Чинтулов“ и „Сливенски бит“. Също така са включени сградата на Първата текстилна фабрика, крепост „Туида“ и Пътната въжена линия Сливен – Карандила“, каза още Стоян Марков.

Той поясни, че причината за увеличението на дълга е, че в процеса на изпълнение на проекта, в резултат на високата инфлация и повишаването на цените, се формира недостиг в размер на 1 700 000 лева.

„Най-голяма част от парите ще отидат за строително-ремонтните дейности за лифта, които са в размер на 1 400 000 лева. Количествено-стойностните сметки за тези обекти са направени през  2019 година, а оттогава досега увеличението на строителните материали е в пъти по-високо. Заемът е с добри параметри и нуждата от допълнителни средства е наистина обоснована, защото по този начин ние ще дадем нов живот на двете лифтени станции. Останалите  300 000 лева са необходими за ремонта на Първата текстилна фабрика. При условие, че кредитът бъде увеличен, то той ще възлиза вече на 4 600 000 лева“, коментира заместник-кметът.

Управителят на общинското предприятие „Пътнически превози“ – Сливен Енчо Петров, което стопанисва и управлява лифтената станция, коментира, че е необходимо да се изпълнят техническите проекти на 100%.

„Преизчислихме количествено-стойностната сметка и потърсихме актуални оферти за всички необходими материали за ремонта на съоръжението и се оказа, че трябва да дофинансираме  1 300 000  лева. Останалите 100 000 лева са резерв, който е необходимо да имаме. Надявам се до 2 или 3 седмици да пуснем обществената поръчка и очаквам до края на март да разглобим лифта. Предстои доста сериозна работа, но очаквам да го направим качествено и да се поздравим със завършването на станцията. Предполагам, че за 6-7 месеца ще се справим и ще пуснем лифта в експлоатация“, поясни Петров.

Директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков заяви, че града се нуждае от реализирането на този проект, в който са включени голяма част от историческите обекти в Сливен.

„Къщите-музеи, включени в проекта, ще бъдат цялостно реставрирани и консервирани. Ще представим експозициите по по-модерен и атрактивен начин, така че да привлечем младите хора. Също така ще се подобри и инфраструктурата, което неминуемо да доведе до един добър туристически поток. Крепост „Туида“ ще стане много по-интересно място за хората след изпълнението на този проект“, допълни Сираков.  

Facebook Comments