СЛИВЕН

Продължава кампанията срещу агресията „Чуй ме! Нито един повече!“

Кампанията „Чуй ме! Нито един повече!“ на Младежки дом Сливен и над седемдесет младежки и културни организации в Сливен, под егидата на кмета Стефан Радев, вече набра скорост и постига завидни резултати.

Инициативата е насочена срещу агресията и тормоза в училищата. Има за цел да солидаризира обществото против насилието и осъзнаване на ценности като взаимопомощ, съпричастност, добротворството, състрадателност, милосърдие и хармонията в отношенията.

Каузата обединява усилията на местни институции, неправителствени организации, граждански групи  и медии за общи действия против агресията и тормоза чрез беседи с обществени личности, значими за града и за България, популярни и обичани от децата и младите хора.

Започналата през март инициатива вече е популярна в сливенските училища. Досега беседи с ученици проведоха Дора Куршумова, Станка Златева, Илиян Урумов, Дора Пондалова, инж. Снежана Кънева, д-р Юлия Бянкова. По време на беседите преобладава споделянето на ценности, собствен опит, житейски постижения. Личностите по човешки и непринудено говорят с децата за солидарност, емпатия, за добротворство и хармоничност в обществото и как това работи за развитието и хуманизирането му. Разказват истории от своя живот, предлагат алтернативи на гнева и агресията, които не са чужди на хората. Важно е обаче как се справяме с тях по добронамерен начин, без да нарушаваме правата на другите. Децата споделят кое ги води до агресивно поведение и защо не могат лесно да споделят и овладяват емоциите си. Лекторите от своя страна посочват модели на благополучие чрез добронамереност, почтеност, взаимопомощ. Те съветват децата как да контролират гнева, как да забравят и прощават, а също как  сътрудничеството между хората води и до солидаризиране на обществените отношения.

Лице на кампанията е актьорът и музикант Владимир Михайлов. Тя продължава до края на годината като в нея предстои да се включат още инфлуенсъри, влогъри, бизнес лидери богослови, психолози и известни лица като Любо Киров, Ники Кънчев, Дичо и други.

На 22 и 29 април предстоят срещи с актьорите Вяра Начева и Ивайло Гандев в ОУ „Димитър Петров“.

Facebook Comments