СЛИВЕН

Продължава тестването за COVID-19 в “Качулка”

Изследванията за коронавирусни инфекции сред потребителите на Дома за пълнолетни мъже и жени с умствена изостаналост „Качулка“ продължават, съобщи Областният кризисен щаб.

По данни на Регионалната здравна инспекция, днес са взети проби от 59 потребители. Ден по-рано бяха изследвани други 20 души от домуващите, които са били от най-близкия кръг контактни лица на заразени служители от персонала.  Очакват се резултатите. 

Пробонабирането ще продължи по график. Областният кризисен щаб припомня, че  целият медицински и немедицински персонал вече е изследван. Засега числеността на заболелите остава същата – 54 души, от които 12 потребители и 42-ма служители, сред които 23-ма души са санитари и медицински сестри. 

Продължават епидемиологичните проучвания и в Дома за стари хора в новозагорското с. Баня. Към момента в социалното заведение са диагностицирани двама служители с COVID-19, като единият от тях е от медицинския персонал.   

През последното денонощие са регистрирани 13 новозаболели от областта. В община Нова Загора са диагностицирани 7 души, сред които учител и стоматолог. Има инфектирани в семейно огнище.

В община Котел има един заболял – медицинско лице. В община Сливен заразените са трима, в община Твърдица – двама. Епидемиологичните проучвания продължават.   

За съжаление, битката с коронавируса изгуби  пациентка на 63-годишна възраст, постъпила в болнично заведение в тежко състояние.

Активните към момента случаи на COVID-19 в областта са 191, от тях болните в община Сливен са 119 души, в община Нова Загора – 47, в община Котел – 20 и в община Твърдица – 5.

Завишението в броя на заболелите в община Сливен се дължи и на установените през последните дни положителни случаи в „Качулка“. Под карантина са 431 лица.   

Освен резултатите от пробите, взети от потребители в „Качулка“, се очакват  резултати от още 18 проби: 13 са на лица със симптоми, 1 е на медицински персонал, 3 са на контактни лица и 1 е контролна.

Facebook Comments