СВЯТ

Проучване: Тръмп и Байдън са с изравнени шансове за Белия дом

Доналд Тръмп и настоящият държавен глава на САЩ Джо Байдън са с изравнени шансове за Белия дом през 2024 г., разкри ново проучване, предаде Ти Си Ей/ДПА.

Въпреки задълбочаващите се проблеми на Тръмп с правосъдието, гласоподавателите са разделени поравно в предпочитанията си с 43% подкрепа за всеки от двамата кандидати. Такива са резултатите от ново, публикувано днес, проучване на „Сиена колидж”/ в. „Ню Йорк таймс“.

Добра новина за демократите е, че 14-те процента от анкетираните, които не подкрепят нито един от кандидатите, изглежда доста силно клонят към настоящия президент. 

Байдън получава преднина от 2% в проучването, като се вземат предвид така наречените „нехаресващи и двамата“ гласоподаватели и това за кого са дали гласа си предишния път. Той има предимство и ако допитването бъде ограничено само до тези, които действително са гласували през 2020 г. или 2022 г.

През 2020 г., Байдън изпревари Тръмп с 4,5%, или около 7 милиона гласа. Но тази победа при народния вот се превърна в нищожна преднина в щати като Уисконсин, Аризона, Пенсилвания и Джорджия, които изковаха надделяването му в избирателната колегия.

Проучването показва, че Байдън консолидира подкрепа сред демократите, много от които преди се надяваха, че той ще предаде щафетата на по-млад и динамичен кандидат.

Друг знак за потенциален положителен ефект за Байдън е, че младите гласоподаватели, които преобладаващо поддържат либерални възгледи по въпроси като правото на аборт, все още се колебаят кого да подкрепят.

Тръмп, от друга страна, запази трайно добри резултати, въпреки че стана първият бивш президент, на когото са повдигнати обвинения.

Проучването показва, че практически няма спад сред гласоподавателите, които са го подкрепили през 2020 г., а спадът сред републиканците е много малък. Това говори, че няма никакви последици от наказателните дела срещу Тръмп, които той осмива като „партиен лов на вещици”.

Бившият президент е запазил подкрепата си сред белите мъже избиратели без висше образование, като същевременно е подобрил с малко и представянето си сред избирателите с ниски доходи и малцинствата, особено латиноамериканците, показва проучването.

Изследването също така разкри, че Байдън има съвсем малка преднина от 41% срещу 38% сред латиноамериканците – число, което би представлявало драматичен спад в сравнение с разликата от приблизително 2:1, с която Байдън спечели през 2020 г.

Това може да е обнадеждаващ знак за Байдън, тъй като анализаторите смятат, че повечето от тези гласоподаватели в крайна сметка ще подкрепят Демократическата партия.

Facebook Comments