ИЗБОРИТЕ НА ФОКУС

Проф. д-р Костадин Ангелов: Няколко бомби са заложени в системата на здравеопазването през изминалите три години

Няколко бомби са заложени в системата на здравеопазването през изминалите три години. Първата и най-важна е обещаните по – високи заплати за работещите в сектора, за които обаче не са осигурени средства. Това заяви в Сливен проф. д-р Костадин Ангелов, председател на Комисията по здравеопазване в 49 НС, здравен министър в периода 2020-2021-а година и водач на листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново. „През 2022 г. беше подписан Колективен трудов договор между синдикати и работодатели, но парите за осигуряването на тези заплати и до днес не са осигурени във всички лечебни заведения. Нивата са достигнати в 46 болници от над 300“, каза проф. Ангелов. Той уточни, че за държавните и университетски болници средствата са осигурени, но проблем има в общинските и частни болници по отношение на основните заплати.

Следващият проблем, който очерта проф. Костадин Ангелов е свързан с бюджета на НЗОК. „Този бюджет така е направен, че е заложен дефицит от около 200 млн., който трябва да бъде покрит до края на годината без да се актуализира бюджетът на Здравната каса, защото средствата от здравни вноски са толкова, колкото са бюджетирани“, каза още бившият здравен министър. Той разясни, че това означава, че дори да имат надлимитна дейност, болниците няма да получат средства за това, докато не се платят основните договори. „Натрупаната надлимитна дейност най – вероятно ще бъде платена с бюджета за 2025 г. Това е проблем за болниците, защото се натрупват задължения, които ще трябва да бъдат разсрочвани. Това са двете бомби, които са свързани с много голям ресурс.

„Най-големият проблем на българското здравеопазване са демографските показатели. Много малко напредваме по отношение продължителността на живота. България влага много малко в областта на профилактиката и промоция на здравето – прокламирането, мотивирането и обяснението какво значи здравословен начин на живот. Това, за съжаление, го разбират много малко политици. Именно затова Здравната комисия в последния парламент няколко пъти връщаше Националната здравна стратегия, изработена от ПП и техните двама министри. В нея нямаше нищо, свързано с идеите за повишаване продължителността на живота“, коментира проф. д-р Ангелов. В програмата на ГЕРБ основната цел е здравеопазването да носи добавена стойност на хората. В момента концепцията е следната  – наливат се много средства в болничното здравеопазване, донякъде – в доболичното и много малко – в промоцията на общественото здраве. Затова ГЕРБ предвижда създаване на национален център за скрининг и профилактика. Във всеки един етап от  живота си трябва да се знае какъв е здравният статус на човек, какви са неговите заболявания. Приоритет е и стартирането на пет големи програми за борба с рака, който достига и ще изпревари сърдечно-съдовите заболявания като фактор за смъртност. А това в немалка степен се дължи на нездравословния начин на живот, който хората водят, обяснява проф. д-р Костадин Ангелов. „Мотото на програмата на ГЕРБ е – „българите да бъдат здрави, а не излекувани“.

Много важен приоритет е създаването на единна информационна здравна система, в която всички лечебни заведения да бъдат свързани. Винаги и по всяко време на денонощието този, който управлява системата на здравеопазването, ще получава цялата информация. Системата ще прави всички необходими анализи за вземането на управленски решения. Тогава, имайки цялата информация и познавайки как функционира системата, всеки министър ще може вземе правилните решения.

Кадрово обезпечаване с лекари и професионалисти по здравни грижи чрез тристълбово финансиране, както и повече социални придобивки за специалистите, които ще работят в отдалечени населени места.

„За да се случи всичко това, имаме нужда от стабилно правителство, което да води страната в ясна посока и ГЕРБ-СДС ще го направи. С номер 22 на 9 юни зя #СтабилнаБългарияВСигурнаЕвропа!“, категоричен е проф. Ангелов.

Facebook Comments