Сливен

Пунктовете за ваксинация в Сливенско работят и през почивните дни

Ваксинационната кампания в област Сливен продължава без прекъсване и през месец юли в разкритите пунктове, в кабинетите на личните лекари и от мобилни екипи при заявка на желаещи, съобщиха от областната администрация. Желаещите да се предпазят могат да изберат ваксина от всички видове иРНК и векторни препарати, разрешени за употреба в страната.

„Здравето на хората остава основен приоритет в работата ми. Разчитам на по-голяма инициативност от страна на работодателите, кметовете и кметските наместници, за да бъдат ваксинирани повече желаещи. От наша страна активната работа за разясняване на ползата от ваксините, която осъществяваме по съвместна идея с РЗИ, продължава. Иска ми се информацията да достигне до максимално много хора и така да успеем да ги предпазим и защитим“, коментира областният управител Минчо Афузов.

Пунктове за имунизация работят в три болници в областта: в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – понеделник, сряда и петък, както и през почивните дни; в МБАЛ „Хаджи Димитър“ – петък, събота и неделя; и в МБАЛ „Света Петка Българска“ /Нова Загора/ – през всички дни от седмицата. Заявка за ваксиниране може да бъде направена и чрез онлайн платформата https://www.his.bg/.

Мобилни екипи на РЗИ извършват ваксиниране при наличие на групи желаещи в малки населени места, квартали, трудови колективи, администрации и други организации.

Към момента имунизацията срещу COVID-19 е единственото средство за овладяване на епидемичния процес. За изграждане на колективен имунитет, позволяващ овладяването на пандемията и в крайна сметка — ликвидиране на болестта, е необходимо да се постигне защита на най-малко 70 % от населението чрез ваксиниране, съобщават здравните власти в страната.

Facebook Comments