СВЯТ

Путин: Западният елит започна войната в Украйна още през 2014 г.

Украйна с помощта на Запада започна войната още през 2014 г., а ние просто защитихме Донбас, Донецка и Луганска области. Това каза руският президент Владимир Путин по време на речта си за състоянието на нацията.

“Русия направи всичко възможно да реши проблема в Донбас с мирни средства. Украинският режим не решаваше проблемите в Донбас, а просто се опитваше да печели време, извършваше политически убийства и насилие над вярващите и говорещите руски език. Западът си затваряше очите за тези репресии и започна да снабдява Украйна с оръжие”, каза руският държавен глава и обвини НАТО и западните съюзници в подготовка на Украйна за война.

“Западът разпали войната, а Русия използва сила, за да я спре. Западът е подготвял Украйна за голяма война и сега признава това”, каза още Путин пред депутатите от Федералното събрание.

“Дълбок поклон пред семействата на войниците ни”, добави държавният глава, като тези негови думи бяха последвани от бурни аплодисменти. Той призова за създаване на правителствена организация, която да оказва нужната подкрепа на участващите в “специалната военна операция” и техните близки.

Путин благодари на жителите на четирите анексирани територии за това, че са подкрепили връщането им на Русия. “Няма нищо по-смело от вашето решение да бъдете с Русия, с вашата родина. Нашите герои сега се борят в памет на прадедите ни и за бъдещето на децата и внуците ни, както и за да възтържествува историческата справедливост”, заяви президентът.

Според него държавите, които налагат санкции на страната му, “наказват” сами себе си и в момента се борят с повишаващи се цени, енергийна криза и фалити на бизнеси. А Русия доказала, че е по-устойчива от всякога, въпреки че мнозина прогнозирали колапс на икономиката ѝ.

Путин направи заявка за изграждане на “сигурна система за международни плащания, която да намали зависимостта на страната от Запада”. И подчерта, че делът на рублата в международните трансакции се е удвоил.

Facebook Comments