РЕГИОНИ

Пъстрият Котел е вече в очакване на Великден!

В най-цветната седмица от годината, Община Котел по традиция постави отново тематична великденска украса по най-възловите места на града. Инициативата, пл. „Възраждане”, да се преобразява за всеки голям празник е на кмета на общината – Коста Каранашев. В централната градска част вече има поставени декоративни фигури на великденска тематика- шарени яйца, пиленца, зайчета и др., които радват жителите на Котел и гостите му в днешния празничен ден от Русе, Плевен и Сандански. Великденска украса има и в градинката до паметника на д-р Петър Берон.

По повод празника Цветница, кметът Коста Каранашев пожела на всички свои съграждани здраве, хармония и светли дни и ги прикани да окичат домовете си с върбови клонки, за да царува в тях добрината. „Цветница се пада в последната неделя, преди настъпването на един от най-големите празници в християнския календар – Великден! На всички именици желая добри мисли, радостни моменти и сбъднати мечти!”, се казва в поздрава на градоначалника.

Ден преди Цветница, местните читалища, в селата Кипилово, Пъдарево, Тича, Градец и Мокрен се обединиха и възстановиха един позабравен обичай – „лазаруване”. Пременени в традиционни фолклорни носии, младите момичета от населените места припкаха от къща на къща. Те изпълняваха обредни лазарски песни и танци и благославяха за здраве, щастие и берекет стопаните, които ги гощаваха, както повелява традицията.

Facebook Comments