СЛИВЕН

Пътна полиция със засилени проверки през празничните дни

На брифинг днес бяха представени предприетите от Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Сливен мерки по отношение опазването на обществения ред, пътната и пожарна безопасност по време на предстоящите празници и съпътстващите ги почивни дни.

Информация по отношение на планираните действия дадоха началник-сектор „Пътна полиция” гл. инспектор Илиян Николов, началник-група „Териториална полиции” ст. инспектор Сава Петров и началник-сектор „Превантивна и контролна дейност” към РДПБЗН гл. инспектор Димитър Сяров.    

Засилено присъствие на служители на сектор „Пътна полиция” ще има в дните 23.12.2021 г., 24.12.2021 г., 27.12.2021 г.,  31.12.2021 г. и на 02.01.2022 г., когато се очаква засилен трафик. Екипи ще извършват проверки на автомагистрала „Тракия”, по главените и второстепенни пътища в областта. Контрол ще се осъществява и на входно-изходните пътни участъци в малките населени места, като ще се проверява главно за употреба на алкохол и упойващи вещества. Планирани са специализирани операции „Алкохол, наркотици и неправоспособност”, операции по метода „Широкообхватен контрол” и засилен контрол за употреба на алкохол в празничната новогодишна нощ и 1 януари.  Ще се следи за спазване на ограничението на скоростта, спазване на предимство, редовни документи и застраховка Гражданска отговорност.

Ще се извършва контрол по спазване на ограниченията, въведени от Агенция „Пътна инфраструктура”, за движението на товарни автомобили.

Обобщените данни за изминалата година показват, че в периода на почивните и празнични дни от 23 декември 2020 г. до 3 януари 2021 г. в ОД на МВР – Сливен са съставени 35 акта за нарушения на ЗДвП, от които 6 за употреба на алкохол и наркотични вещества. Съставени са 711 електронни фиша за нарушаване на скоростните режими. От 1 януари до 21 декември 2021 година са възникнали 425 пътни произшествия, от които 128 тежки с 11 загинали и 156 ранени. 

Охраната на обществения ред ще се осъществява при засилена патрулна дейност на територията на общинските центрове, дежурни екипи на криминална полиция, пътна полиция и групите „Охрана на обществения ред”. Предвидени са мобилни екипи, които да извършват обходи в малките населени места. Ще се следи за спазване на изискванията при продажба и използване на пиротехнически изделия. Осъществени са срещи с фирми и търговски обекти да не съхраняват големи касови наличности. Проведени са срещи с частни охранителни фирми, като е създадена възможност за бърза телефонна връзка с дежурните части в районните управления. Ще се извършва контрол по спазване на противоепидемичните мерки. Старши инспектор Сава Петров отправи апел към гражданите да предприемат необходимите марки да опазят дома и имуществото си при по-дълго отсъствие по време на празниците, както и да внимават за личните си вещи при пазаруване в големи търговски обекти.

Екипи на РДПБЗН – Сливен извършват проверки и обследване на търговски обекти, заведения, хотелски комплекси, вилни селища, дискотеки. По данни, предоставени от  гл. инспектор Димитър Сяров, началник сектор в РДПБЗН в Сливен, проверените обекти са 54, като в нито един от тях не са констатирани сериозни нарушения. Основните пропуски са режимни мероприятия, свързани с неработещо локационно осветление и съхранение на материали в котелни помещения. Проверките са съчетани с инструктаж на съответните длъжностни лица с цел ограничаване на предпоставките за възникване на пожари. През ноември и декември, по разпореждане на Главна дирекция ПБЗН, са извършени проверки на хосписи, домове за медико-социални грижи, старчески домове и домове за деца с увреждания на територията на област Сливен. Проверени са общо 22 обекта. Главен инспектор Сяров обърна внимание и на правилата при използване на пиротехнически изделия, устройването на новогодишната украса и безопасната експлоатацията на отоплителните уреди.

Facebook Comments